24 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialSomajul din tarile Uniunii Europene, o afacere rentabila

Somajul din tarile Uniunii Europene, o afacere rentabila

Constantenii care muncesc cu forme legale in Spania sau alte tari apartinand UE vor putea beneficia de aceleasi drepturi si obligatii ca si cetatenii acelei regiuni. Dreptul la somaj, alocatie pentru copii, drepturi de asistenta sociala in caz de boala, maternitate etc., toate aceste drepturi sunt prevazute in Conventia incheiata intre Romania si Spania in domeniul securitatii sociale. Conditia, subliniaza seful Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Emilia Murineanu, este ca persoana care munceste pe teritoriul Spaniei sau pe suprafata altei tari sa fie inregistrata cu forme legale. „Numai asa muncitorul roman poate beneficia de aceste drepturi!“, a subliniat Murineanu.
Conventia se aplica reciproc, astfel incat cetatenii unuia dintre statele semnatare care lucreaza pe teritoriul celuilalt vor beneficia de conditii de egalitate de tratament cu cetatenii statului unde isi desfasoara activitatea, in ceea ce priveste securitatea sociala. Reglementarile se aplica si urmasilor sau membrilor de familie ai persoanelor care au muncit sau muncesc pe teritoriul unuia dintre cele doua state. Acest lucru insa este valabil si pe teritoriul celorlalte tari din UE, in functie de politica statului respectiv.

Cu acte legale

Murineanu sfatuieste constantenii care aleg sa munceasca in tarile UE sa incerce sa se incadreze cu acte legale pentru a beneficia de toate aceste asigurari. Mai mult, o persoana care munceste in tara 10 luni si pleaca apoi la munca si nu are intrerupere de activitate poate beneficia de somaj dupa un an sau doi ani, in functie de statul de unde primeste aceasta indemnizatie. Pentru romani, intrarea in somaj pe teritoriul altei tari, dupa aceasta perioada de cotizare catre statul respectiv, nu este un lucru rau deoarece indemnizatia in statele UE este mult mai mare decat decat cea primita in tara. In Romania indemnizatia de somaj este de 75% din salariul minim pe economie, la care se adauga anumite sporuri in functie de vechimea si ultimul salariu al solicitantului. In tarile UE somajul poate depasi suma de 400 de euro, lucru care nu-i de colo, iar solicitantul poate primi aceasta indemnizatie ori pe teritoriul tarii lui de origine, ori pe teritoriul statului de unde primeste acest drept.

Primeaza legislatia mai buna

La randul ei, Daniela Dragomir, sefa Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta, a intarit acest lucru. Directorul institutiei a subliniat ca toate institutiile vor trebui sa se puna la punct cu tot ce inseamna legislatie in spatiul Uniunii Europene. Functionarii constanteni vor trebui sa apeleze si sa aplice legea mai avantajoasa pentru el, chiar daca este cea a Uniunii. Tara noastra din punct de vedere legislativ va fi mult mai bogata si obligata sa aplice legea care este favorabila cetatenilor ce muncesc pe teritoriul tarii noastre. Astfel, normele europene au prioritate in fata legislatiei locale, daca sunt mai avantajoase pentru cetatean. Daniela Dragomir, directorul executiv al Directiei Muncii Constanta, spune ca in cazul in care o familie alege sa-si primeasca drepturile in tara vor primi toate alocatiile la nivelul celor in sistemul tarii de resedinta. In cazul acelor pensionari care au cotizat atat in statul in care lucreaza in prezent, dar si in statul unde s-au nascut au dreptul de a primi pensii din ambele tari.

Nu ocoliti OMFM!

Constantenii interesati sa munceasca in strainatate nu trebuie sa ocoleasca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) deoarece acesta este autoritatea din Romania care are drept atributii medierea intre romanii interesati sa munceasca peste hotare si patronii straini care doresc sa angajeze forta de munca autohtona. Emilia Murineanu a declarat ca doritorii unui job in strainatate trebuie sa intocmeasca un dosar care sa cuprinda CV, buletin de analize medicale, copii dupa diploma de studii, dupa certificatele de nastere si casatorie, dupa cartea de identitate. Daca ati fost selectati de catre reprezentantii OMFM si angajatorii straini trebuie sa obtineti permisul de munca de la agentia de munca de pe teritoriul tarii unde ati ales sa munciti.

Cele mai citite

Declarația lui Donald Trump cu privire la soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina

Ucraina declară că nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în SUA...

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...

Lasconi – balaurul cu două capete (unul spre dreapta și altul spre stânga)

Ilustrație: Marian Avramescu După ce a făcut baie de mulțime la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, președintele Partidului Social...
Ultima oră
Pe aceeași temă