19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSoluţii pentru plata datoriilor

Soluţii pentru plata datoriilor

Există şi soluţii pentru ca datoriile de zeci de milioane pe care cluburile de fotbal le au către fisc să fie „stinse”, în cazul în care cineva ar avea interes ca acest lucru să se întâmple. Un fost înalt funcţionar al Fiscului ne-a declarat că ar fi nevoie ca Parchetul General, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe şi instanţele de judecată să colaboreze. „Au nevoie de sprijin pentru a nu fi fericiţii posesori ai unor hotărâri judecătoreşti pe care nu le pot pune în aplicare”, ne-a spus persoana menţionată, care a dat şi un exemplu: justiţia a decis că AFC Steaua poate fi executată silit pentru datoria de peste 13 milioane de euro, numai că în momentul în care oamenii Fiscului au inventariat bunurile societăţii au mai găsit un fax, un televizor şi o imprimantă! Sursa noastră spune că există şi soluţii. Iată trei dintre ele:

1. Judecătorul sindic să nu ia decizia declarării falimentului societăţilor implicate, cele cu datorii „istorice”, pentru că prin lichidarea societăţilor statul nu mai are de la cine să îşi recupereze datoriile. Practic, e vorba despre o acţiune a statului împotriva… statului.

2. Constatarea stopajului la sursă pe care l-au făcut patronii. Ei au reţinut banii şi, în loc să îi dea statului ca impozit pentru asigurări medicale sau sociale, i-au folosit în alte scopuri. Stopajul la sursă intră sub incidenţa Codului penal.

3. Dovedirea faptului că cei implicaţi au acţionat cu rea-credinţă şi atragerea lor în solidar. Prin lăsarea de izbelişte a societăţilor cu datorii, prin trecerea fotbaliştilor pe alte asociaţii, patronii au tăiat orice posibilitate ca acestea să îşi poată plăti datoriile. Şi în acest caz se ajunge în instanţă.

Cluburile de fotbal sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai inventive entităţi economice din România în ceea ce priveşte evitarea plătirii impozitelor la bugetul de stat. De la cele peste 13 milioane de euro pe care le datorează statului AFC Steaua la cele peste 10 milioane datorate de ACS FC Dinamo, povestea trece pe la mai toate cluburile din primele două ligi.   

 

„Istorici” şi actuali

Să nu credeţi că datoriile „istorice” au fost făcute şi de personaje „istorice” pentru fotbal! Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club (ACS FC) Dinamo are aproape aceiaşi acţionari ca cei care conduc acum clubul (Badea, Borcea, Turcu etc.), Asociaţia Pro Rapid este a aceluiaşi George Copos, iar lucrurile se petrec la fel la mai toate societăţile implicate.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă