Interviu cu Gabriel Caciuloiu, presedintele organizatiei municipale Constanta a PNL
Conducerea filialei Constanta a PNL l-a nominalizat, deja, pe presedintele organizatiei municipale, Gabriel Caciuloiu, candidat la functia de primar al municipiului. In aceste conditii, Caciuloiu a identificat solutii pentru rezolvarea unor probleme de stricta actualitate pentru locuitorii orasului.
– Care considerati ca va fi evolutia IMM in contextul aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana?
– Dupa cum stim, integrarea in Uniunea Europeana va fi un soc pentru intreprinderile mici si mijlocii daca nu vor fi reusit sa se alinieze la cerintele UE, in primul rand, din punct de vedere legislativ. Imbunatatirea eficientei IMM locale le poate face mai competitive, dandu-le o sansa mai mare de a-si continua activitatea si de a aduce mai multe venituri la economia locala in paralel cu crearea de noi locuri de munca. Eficienta poate fi imbunatatita prin: realizarea unor programe de instruire manageriala, identificarea de surse de capital de la bugetul local si din finantari externe pentru satisfacerea necesitatilor afacerilor IMM locale si promovarea unei mari disponibilitati de capital pentru afacerile mici, informare continua a managerilor privind legislatia si posibile fonduri ce pot fi accesate, demararea de programe de instruire profesionala si servicii de asistenta pentru salariatii IMM, elaborarea unui program agresiv de recrutare a industriilor pentru atragerea de noi firme in domeniul producerii si desfacerii de produse pe plan local, crearea unui program de dezvoltare si relansare a comertului cu amanuntul si desfacerea de marfuri in spatiul comercial liber si insuficient utilizat in diferite zone, in functie de sezon, acordarea de facilitati fiscale, concesionari de spatii si terenuri, program de manifestari expozitionale, sustinerea IMM pentru acordarea de credite externe.
– Exista o criza a locuintelor in Constanta. Aveti o solutie?
– Primaria ar putea cumpara de la societati fostele camine de nefamilisti degradate, le-ar putea repara si reamenaja ca locuinte sociale pentru familii defavorizate. Crearea unui fond de rezerva de locuinte sociale, utilizabile in caz de necesitate sau pentru mutarea provizorie a locuitorilor din zonele restructurate. Punerea la dispozitia ANL a terenurilor necesare si asigurarea utilitatilor pentru noile locuinte precum si promovarea unui parteneriat atractiv cu investitorii pentru constructii de locuinte. Rezolvarea problemei locative a rromilor din centrul orasului, prin crearea unui serviciu special pentru solutionarea acestei probleme, cu urmatoarele atributii: stabilirea populatiei beneficiare si informarea acesteia cu ajutorul Partidei Rromilor, crearea unui program corespunzator, a documentatiei de urbanism si tehnico-economice, atragerea de fonduri din sponsorizari sau prin imprumuturi publice. Concomitent cu mutarea rromilor din centrul orasului se asigura salubrizarea, reabilitarea si valorificarea constructiilor cu valoare istorica si monumentala ocupate in prezent de acestia.
Realizarea de locuinte se va face, in mare parte, din fonduri europene.
– In ceea ce priveste salubritatea orasului Constanta, cum credeti ca ar trebui realizata?
– Asigurarea unui cadru concurential pe piata pentru activitatea de colectare si transport al gunoiului menajer de la populatie si agentii economici, recalcularea taxei de habitat, in conformitate cu costurile reale, renegocierea tarifelor cu firmele implicate, asigurarea de amplasamente pentru construirea unor platforme moderne de depozitare a gunoiului menajer prin contributia asociatiilor de proprietari. Ar trebui sa ne adaptam normelor europene in ceea ce priveste instituirea colectarii selective (pe categorii) a deseurilor menajere, demararea actiunilor de reciclare a materialelor colectate (cu deosebire materialele plastice, prin concesionarea activitatii unor societati private interesate). Trebuie desfiintate depozitele neorganizate si asigurata monitorizarea permanenta a unor depozite prin implicarea institutiilor abilitate (Politie, Politie Sanitara, Gardieni Publici, Protectia Mediului). Nu in ultimul rand, ar trebui asigurat cadrul concurential si pentru activitatea de neutralizare a gunoaielor menajere prin facilitarea realizarii unei noi rampe ecologice, in concluzie, adaptarea activitatii de salubrizare la cerintele normelor europene.