12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialSolutii controversate in dosarele traficantilor de masini din Hunedoara

Solutii controversate in dosarele traficantilor de masini din Hunedoara

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au dat solutii diametral opuse in mai multe dosare privind traficul de masini de lux. Oamenii legii au tratat cu clementa cazurile in care autoturismele traficate au ajuns la unele persoane influente din lumea politica sau din Politie si Justitie.
Mai multe persoane au fost trimise in judecata pentru importul ilegal de masini. Acestia au fost acuzati de faptul ca au obtinut scutiri de taxe vamale pe baza unor certificate de revolutionari. Atat Vama, cat si Politia sau Registrul Auto Roman au intocmit acte valabile pentru importul si inmatricularea autoturismelor traficate. Cu toate acestea, doar traficantii au fost cercetati si trimisi in judecata.
Anul trecut, Parchetul de pe langa Tribunal si lucratorii din cadrul IPJ au finalizat dosarele traficantilor de autoturisme de lux din judetul Hunedoara, care au folosit pentru scutirea de taxe vamale adeverinte de revolutionari eliberate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR). Rezultatele anchetei intreprinse de organele de cercetare penala au fost surprinzatoare. Astfel, in unele dosare traficantii au fost trimisi in judecata si condamnati, in timp ce pentru alte cazuri, similare, aceleasi persoane au primit solutii de neincepere a urmaririi penale.
De asemenea, nici un functionar vamal sau de la Registrul Auto Roman, nu a fost tras la raspundere pentru oferirea de scutire vamala si inmatricularea masinilor aduse in tara prin incalcarea legii.

Legea 42 – pentru unii muma, pentru altii ciuma

Peste 150 de autoturisme au fost trecute prin Vama Deva, fiind scutite de taxe vamale in baza Legii 42/1990, privind drepturile revolutionarilor din Decembrie 1989. Profitand de facilitatea de a-si aduce un autoturism din import fara sa plateasca taxe vamale, in perioada 1999-2002 a “inflorit” un adevarat comert cu adeverinte de revolutionari, intretinut chiar de angajati ai Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR).
Majoritatea revolutionarilor au vandut dreptul de a-si cumpara un autoturism fara sa plateasca taxe vamale, contra unor sume de bani. Acestia imputerniceau prin procura speciala o persoana, in general necunoscuta de ei, care se ocupa in numele lor de formalitatile din vama si apoi vindea autoturismul, fara ca revolutionarii sa aiba cunostinta mai departe de ce se intampla cu masina importata pe numele lor.
Directia Generala a Vamilor a emis, in anul 2001, un ordin prin care a stabilit actele necesare pentru scutirea de taxe vamale a autoturismelor importate de revolutionari. Printre documentele prevazute in ordinul respectiv se numara si o adeverinta de la SSPR care atesta calitatea de revolutionar.
Persoanele inculpate de procurorii hunedoreni au prezentat in Vama Deva, in original, adeverinte eliberate de SSPR si procura, autentificata la notariat, din partea revolutionarilor care beneficiau de scutire. Cu toate acestea, au fost singurele persoane, din lantul traficantilor de masini, trimise in judecata, chiar daca, din punct de vedere legal, ei nu au actionat in nume propriu, ci in numele revolutionarilor care i-au imputernicit prin procura.

Vama a verificat autenticitatea adeverintelor

Seful Vamii Deva, Constantin Blaga, sustine ca scutirea de taxe vamale pentru autoturismele importate de revolutionari a fost perfect legala. “Am primit adrese de la Directia Generala a Vamilor prin care am fost anuntati ca s-a semnat un protocol intre SSPR si Vama pentru scutirea de taxe vamale a autoturismelor importate de revolutionari. De asemenea, am verificat, personal, in mai multe randuri, chiar daca nu era treaba mea, adeverintele emise de SSPR si prezentate in vama de importatori”, a spus Blaga. El a adaugat, insa, ca nu are stie ce s-a intamplat cu autoturismele dupa ce au fost vamuite.

Multe persoane influente au beneficiat de scutiri

Persoanele trimise in judecata de procurorii hunedoreni au obtinut scutiri de taxe vamale pentru cateva zeci de autoturisme. Pe numele acestora au fost deschise mai multe dosare penale, pentru aceleasi fapte: folosirea la autoritatea vamala a documentelor falsificate si inselaciune. Paradoxal, in unele dosare, anchetatorii s-au aratat extrem de indulgenti, dispunand scoaterea invinuitilor de sub urmarire penala, in timp ce in alte cauze au dispus trimiterea acestora in judecata.
Doi dintre inculpati, Ioan Simoiu si Calin Ciota, au afirmat ca atitudinea diferita a procurorilor fata de aceleasi fapte savarsite de traficantii de autoturisme este legata de persoanele la care au ajuns in final masinile importate de revolutionari. Mai multe personaje din Politie, Parchet sau politicieni sunt proprietarii unor astfel de autoturisme aduse in tara pe baza unor certificate de revolutionar sau pe drepturile unor persoane repatriate.
Printre “beneficiarii” pentru care Parchetul si-a aratat indulgenta se numara fostul presedinte al Consiliului Judetean si al PSD Hunedoara, Mihail Rudeanu, a carui fiica este proprietara unui Mercedes SLK. De asemenea, s-au bucurat de drepturile revolutionarilor subcomisarul Nicolae Marin si comisarul-sef Petre Hosu de la IJP. Mai multi procurori si politisti sunt proprietari, la randul lor, a unor autoturisme importate in regim de scutire de taxe vamale de catre persoane repatriate sau care si-au stabilit domiciliul in Romania.
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, Tiberiu Medeanu, sustine ca nu are cunostinta despre situatia aparuta in cazul traficului cu masini pe baza adeverintelor de revolutionar. El a spus ca in procedura s-au respectat reglementarile legale.
“Din cate stiu eu s-au dat solutii mai usoare si s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru cei care au platit, pana la urma, vama pentru autovehiculele aduse. Din moment ce, in aceste situatii, s-a recuperat prejudiciul era normal sa fie date solutii mai usoare. Nu cred ca a fost vorba de nici o atitudine partinitoare. Imi aduc aminte, insa, ca Parchetul Hunedoara a fost printre primele institutii din tara care a demarat verificari pe aceasta tema, fara sa invinovatesc colegii din alte judete. A fost foarte greu sa stabilim o practica judiciara unitara, la nivel national. La acea vreme am cerut si sprijinul Parchetului General in acest sens”, a afirmat Medeanu. Potrivit sursei citate, procedurile legale au fost ingreunate chiar si de Vama Deva, care nu a dorit sa se constituie parte civila pentru a-si recupera prejudiciul.
Secretarul de stat Petrisor Morar, cel care conduce Secretariatul de Stat Pentru Problemele Revolutionarilor, a declarat ca s-a dispus reverificarea tuturor persoanelor care au beneficiat de drepturi in baza Legii 42. “Verificarile merg, insa, foarte greu, pentru ca nu exista personal suficient”, a spus Morar.

Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă