19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSoluţia acoperişului ceramic

Soluţia acoperişului ceramic

În cazul alegerii unei acoperiri tip şarpantă, materialul ce constituie învelitoarea casei are o importanţă majoră, într-un fel punându-se problema atunci când se alege un acoperiş din ţiglă ceramică (greu) şi în alt fel atunci când se alege un acoperiş uşor, din tablă.

Din primul moment al alegerii, proiectantul trebuie să cunoască materialul şi să facă alegerea modelului acestuia nu doar după criterii estetice, ci şi ţinând cont de posibilităţile acestuia de a realiza soluţia aleasă. Structura şi panta acoperişului trebuie proiectate şi dimensionate astfel încât să ţină cont de încărcările şi greutatea învelitorii ceramice.

Vom trata posibilitatea alegerii unei arhitecturi cu specific românesc, a uneia interbelice, a uneia moderniste, a unui stil rustic sau chiar a unei arhitecturi mediteraneene, ale căror elemente definitorii se regăsesc şi la noi în ţară. Toate au ca specific acel acoperiş a cărui învelitoare este ţigla ceramică şi care se deosebeşte prin prestanţă şi prin nobleţea materialului. Este un produs natural, realizat numai pe bază de materiale naturale (argilă, apă, aer şi foc), autentic, care nu simulează şi nici nu imită iar prin însăşi natura sa, creează un stil, o personalitate.

 Pornind de la alegerea unei învelitori tip ţiglă, care să „comunice” şi să întregească întregul ansamblu în linia arhitecturală aleasă, arhitectul trebuie să ţină cont de mai multe aspecte: forma acoperişului, care conferă personalitatea dorită, panta acestuia, materialul ales, forma plăcilor ceramice, culoarea în consonanţă (asemănare sau contrast) cu ansamblul volumului, textura (mat, lucios), durata de viaţă şi rentabilitatea materialului (costul raportat la durata de viaţă), importanţa termoenergetică pe care o are termoizolaţia. În funcţie de zona de amplasare, acoperişul trebuie să reziste în caz de vânt puternic, zăpadă şi gheaţă, dar şi să fie un izolator termic şi fonic. Cel din ţiglă ceramică fiind greu, prezintă şi o stabilitate mare iar ţiglele ceramice sunt rezistente la căldură, incendii şi îngheţ, aerisirea bună asigurând uscarea aerului în interior.

Este de remarcat că în cazul ţiglei ceramice, durata de viaţă este de 80 – 100 de ani iar ţigla Tondach România beneficiază de o garanţie de 33 de ani. Ţigla ceramică poate fi o soluţie “pentru toate buzunarele”, existând şi produse care conferă maximum de eleganţă. În ceea ce priveşte soluţiile economice, Tondach România a lansat ţigla premium de dimensiuni mari, XXL, care prezintă nenumărate avantaje, între care: preţ extrem de competitiv pe metru pătrat (se folosesc incepand de la 8,8 buc. de ţiglă pe mp), consum redus de material lemons pentru şarpantă, consum redus de manoperă, manipulare rapidă, uşurinţă în montaj, greutate redusă pe mp etc.

Dacă adăugăm şi certificarea de calitate europeană Natureplus, care distinge produsele ecologice de calitate superioară în cazul ţiglelor Tondach, nu ne rămâne decât să conchidem că aceasta este soluţia momentului pentru acoperişuri.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă