22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSoldații ucraineni au arestat mai mulți proruși la Slaviansk

Soldații ucraineni au arestat mai mulți proruși la Slaviansk

Soldații ucraineni continuă operațiunile în Slaviansk, împotriva protestarilor proruși, a anunţat pentru AFP un ofiţer ucrainean din regiune, conform Mediafax.

"Miercuri seara, în apropierea satului Starovarvarivka, am arestat mai mulţi terorişti. Nu a fost uşor, fiindcă ei se ascundeau printre civili. Nu a existat niciun mort sau rănit, atât de partea noastră, cât şi de partea populaţiei civile", a dat asigurări un ofiţer al forţelor armate ucrainene care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

O purtătoare de cuvânt a rebelilor a afirmat joi că luptele care au avut loc miercuri seara în apropierea satului Starovarvarivka, lângă Slaviansk, s-au soldat cu 11 morţi în rândul militarilor ucraineni.

Întrebat în plină campanie, într-o bază instalată în pădurea de la ieşirea din acest sat, ofiţerul ucrainean nu a dorit să precizeze în ce măsură "operaţiunea antiteroristă" lansată acum o lună de autorităţile de la Kiev împotriva insurgenţilor proruşi din estul ţării a reuşit să îşi atingă obiectivele.

Operaţiunea are ca obiective restaurarea autorităţii puterii centrale în regiunile Doneţk şi Lugank (est), dezarmarea grupărilor armate proruse şi eliberarea clădirilor administrative pe care acestea le ocupă.

Pe drumul care duce la Slaviansk, la aproximativ 20 de kilometri de acest oraş, forţele ucrainene au stabilit mai multe posturi de control mobilizând blindate uşoare, tancuri grele, trei elicoptere şi tunuri antiaeriene.

Câteva camioane militare şi blindate încearcă să ajungă la Slaviansk, însoţite de un elicopter de tip MI-8 pentru transportarea trupelor şi un elicopter de atac de tip MI-24.

La acest post de control, un oficial al Gărzii Naţionale (trupele speciale ale Ministerului de Interne) explică, pe scurt, că operaţiunea împotriva separatiştilor proruşi are în prezent un caracter strict defensiv.

"Ne apărăm de separatiştii care atacă frecvent posturile noastre de control cu arme automate, cu puşti cu lunetă şi cu lansatoare de grenade. Sarcina noastră este să ne menţinem la faţa locului, să patrulăm zona, să colectăm informaţii şi, eventual, să acaparăm posturile lor de control", a precizat acest oficial, care s-a prezentat doar cu numele Alexei.

Singurul succes al forţelor ucrainene în regiune este încercuirea oraşului Slaviansk. "Noi controlăm cele nouă drumuri care duc înspre oraş. Slavianskul este bine încercuit", a dat asigurări Alexei.

O informaţie confirmată de un fotograf al AFP prezent la faţa locului.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă