18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSoferul-scriitor din Elvetia, ambasadorul literar al Romaniei

Soferul-scriitor din Elvetia, ambasadorul literar al Romaniei

Scriitorul roman Marius Daniel Popescu, poet celebru in spatiul francofon si sofer de troleibuz in Elvetia, recompensat in primavara cu prestigiosul premiu elvetian "Robert Walser" pentru debutul in proza cu "Simfonia lupului", are o toamna plina, dupa cum a marturisit pentru "Romania libera". Ieri a primit inca un premiu in Elvetia, apoi va participa la mai multe manifestari culturale importante in Franta si Iran, iar in noiembrie va lansa la Bucuresti prima editie in limba romana a "Simfoniei lupului".

Marius Daniel Popescu – MDP, cum il alintau prietenii din Romania – a primit ieri inca o recunoastere a talentului sau: este primul strain caruia i se confera Premiul Fundatiei Culturale a cantonului Vaud, zona in care locuieste Popescu, ca recompensa pentru activitatea sa culturala de pana acum. Premiul – in valoare de 15.000 de franci elvetieni – se acorda in fiecare an unor oameni de cultura din regiune. "Cred ca «Simfonia lupului», prin succesul pe care l-a avut si il are, a contribuit in mare masura la acordarea acestui premiu", ne-a declarat scriitorul roman.

"La symphonie du loup" s-a vandut foarte bine in spatiul francofon. Cartea este la al treilea tiraj, au fost tiparite 6.500 de exemplare, care sunt aproape epuizate, "cred ca au mai ramas in circulatie cateva sute", se bucura Popescu. O alta mare implinire a lui este aparitia in limba romana, la Editura Humanitas, a volumului de debut in proza, "Simfonia lupului", care vorbeste despre copilaria autorului in Romania comunista, iar alaturi de el, in roman, se afla bunicul sau, fost detinut politic in realitate. "Marius Daniel Popescu ne face sa vizitam Romania lui Ceausescu, o lume absurda si autoritara, in care poti fi fericit, dar si uimitor de trist", scriau criticii elvetieni in martie 2008, cand Popescu a fost premiat cu "Robert Walser".

Cu "Simfonia" prin lume, in numele Romaniei
Romanul a fost tradus de Emanoil Marcu, unul dintre cei mai apreciati din bransa, care a tradus "de la Cioran la Michel Houellebecq", un autor francez de ultima ora, ne-a declarat Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas. "Traducerea este gata, cartea va avea circa 450 de pagini si va costa, probabil, in jur de 35 de lei. Va fi publicata intre 9 si 23 noiembrie, iar lansarea va avea loc in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, unde este asteptat si autorul", precizeaza Lidia Bodea.
Gratie succesului acestui roman, care a bulversat lumea literara de limba franceza, Marius Daniel Popescu a devenit cunoscut in toata Europa si foarte apreciat in Franta. El va reprezenta Romania la o importanta manifestare: in cadrul Sesiunii Culturale Europene, in aceasta toamna au fost invitati in Franta 27 de scriitori europeni. Romania va fi reprezentata de Marius Daniel Popescu, invitat sa participe la "Turul Frantei cu scriitorii europeni", de la Paris la Marsilia, trecand prin Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Lille, Toulouse si alte mari orase.

Popescu se va alatura acestei "caravane a scriitorilor" intre 3 si 9 noiembrie si va ajunge si in Paris, la Centrul Cultural Roman. "Pentru fiecare scriitor, francezii organizeaza intalniri, conferinte, dezbateri, lecturi cu public universitar si de alte genuri in licee, biblioteci, centre culturale, ziare, radio, televiziune", ne-a marturisit, fericit, MDP.
Sfarsitul acestei toamne il va gasi pe Marius Daniel Popescu in Iran, unde, intre 23 si 30 noiembrie, va fi invitatul de onoare al Ambasadei Frantei din Teheran, cu ocazia sarbatorii francofoniei in Iran. "Este o misiune pe care o fac in numele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze. Ma duc acolo pentru ca ei considera ca sunt un bun reprezentant al francofoniei", ne prezinta cu modestie MDP programul sau.

O noua "partitura"
Dupa ce a terminat "Simfonia lupului", s-a si pus pe "croit" o continuare, "Culorile randunicii". "In acest roman, pun in alternanta lumea romaneasca si cea elvetiana, vorbesc despre ce-am trait in tara si despre tranzitia noastra la democratie, descriu scene elvetiene din viata de zi cu zi", ne-a dezvaluit scriitorul. In acelasi timp, lucreaza la alte trei romane. "In «Clasa», pun in pagina zeci de jocuri de la noi si de la elvetieni, vorbesc despre jocurile de la scoala, jocurile de la tara si de la oras, jocurile de acasa, din curte sau dintr-un apartament." Un alt roman se va numi "Omul de la gara Lyon", in care MDP construieste relatia dintre un ziarist si un om fara adapost: cei doi se intalnesc la gara din Lyon si petrec impreuna zece ore, noaptea, in Paris. Scriitorul ne-a marturisit ca spera sa termine unul dintre aceste patru proiecte literare pana in martie, ca sa-l poata da editorului de la Paris si cartea sa apara in toamna viitoare.

PROGRAM
» O toamna roditoare
» 20 septembrie – lectura de carte la Berlin, invitat de Libraria franceza din acest oras
» 18-19 octombrie – participa la salonul de carte de la Saint-Etienne, Franta
» 3-9 noiembrie – va reprezenta Romania la Paris, impreuna cu scriitorul botosanean Dan Lungu, intr-o ampla manifestare culturala organizata de Franta
» 19-23 noiembrie – lansarea editiei in limba romana a romanului "Simfonia lupului", Humanitas, in cadrul targului de carte Gaudeamus, ce se va desfasura la Complexul Romexpo.
» 23-30 noiembrie – invitat de onoare al Ambasadei Frantei in Iran, cu ocazia zilei francofoniei

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă