20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSoarta Oltchim, în mâna Europei. Va fi acceptat un împrumut de stat?

Soarta Oltchim, în mâna Europei. Va fi acceptat un împrumut de stat?

Combinatul chimic Oltchim nu îşi mai poate asigura fondul de salarii decât dintr-un eventual împrumut acordat de stat şi aprobat de către Comisia Europeană. Conturile uzinei au fost blocate de Bancpost.

Ministerul Economiei a transmis Comisiei Europene o scrisoare de intenţie pentru un ajutor de stat care este un prim pas în direcţia obţinerii unui împrumut în valoare de 10 milioane de euro de către combinatul Oltchim, victimă recentă a unei privatizări eşuate. Dacă va fi acceptat de către CE, împrumutul va avea o perioadă de graţie de 6 luni. Deoarece fondul de salarii al uzinei este de 3 milioane de lei, inclusiv obligaţiile către stat, banii ar fi suficienţi pentru plata salariaţilor timp de trei luni. O parte a resurselor vor fi folosite pentru repornire.

Scrisoarea de intenţie nu este însă suficientă pentru ca Comisia Europeană să îşi exprime acordul. Ea va fi urmată de o notificare oficială trimisă de minister prin intermediul Consiliului Concurenţei – cel mai probabil spre finele acestei săptămâni – şi de discuţii avute la Bruxelles cu oficialii Comisiei pentru concurenţă.

Ajutorul de stat este discutat şi se dă un aviz în termen de 30 de zile de la notificarea oficială, a declarat petru Mediafax Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei. „Comisia Europeană ne-a transmis să fim pregătiţi pentru discuţii tehnice pe acest subiect la Bruxelles. Deja am programat întâlniri pentru joi şi vineri”, a adăugat acesta.

Un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de aşteptare a răspunsului din partea Comisiei Europene de şase luni, a declarat recent premierul Victor Ponta.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat ieri un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului. Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Statul se roagă de Bancpost să deblocheze conturile Oltchim

Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, declara ieri că Oltchim are bani în conturi, cel puţin cei necesari plăţii unei părţi a avansului pe luna august, dar că aceste conturi au fost blocate de creditorul Bancpost. „Vineri aveau în cont 24 de miliarde de lei bani vechi, bani care erau în contul Bancpost. Din păcate pentru angajaţii de la Oltchim, această sumă nu a putut fi virată ca avans la salariile pe luna august, 40 la sută din avans, deoarece banca a blocat contul combinatului. Astăzi (luni – n.r.) au loc discuţii între reprezentanţii băncii şi ai Ministerului Economiei pentru a debloca situaţia”, a spus Liviu Pop. Potrivit lui, combinatul are de încasat milioane de euro, printre alţii de la „firmele fratelui deputatului Boureanu,  vărului fostului director general, a şoferului mătuşii şi cumnatei”. „Este o firmă care are 1,8 milioane de euro, care ar rezolva şi problema salariilor”, spune el.   

30 de zile este perioada estimată de către oficiali pentru repornirea Oltchim.

Cele mai citite

Armata israeliană a început bombardamente asupra estului orașului Rafah

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar...

Armata israeliană a început bombardamente asupra estului orașului Rafah

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar...

Klaus Iohannis se va întâlni marți cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de...
Ultima oră
Pe aceeași temă