19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Slumdog Millionaire" ajuns realitate în Bangladesh: copii mutilaţi şi trimişi la cerşit

“Slumdog Millionaire” ajuns realitate în Bangladesh: copii mutilaţi şi trimişi la cerşit

Cicatrici adânci brăzdează corpul firav al unui copil de numai şapte ani. El este victima unei reţele criminale din Bangladesh care exploatează copii, obligându-i să cerşească. “Rău în stare pură”, aşa descriu autorităţile contactate de postul de televiziune CNN acţiunile pe care sunt capabili să le săvârşească hoţii şi exploatatorii de minori din ţara musulmană.

Deja celebrul “Freedom Project”, iniţiativa prin care CNN vrea să schimbe soarta tinerilor aflaţi în stare de sclavie în ţările sărace ale lumii, a atins şi problema cerşetoriei din capitala Bangladeshului, Dhaka.

Chinul prin care a trecut copilul găsit de CNN nu poate fi descris decât în termeni şocanţi: l-au tăiat de la gât până în zona pelvisului, pe verticală, şi apoi sub piept, pe orizontală; i-au spart capul cu o cărămidă; l-au tăiat pe penis, aproape secţionându-l.

Totul pentru că a refuzat să cerşească – aşa cum voiau să-i impună membrii reţelei – şi i-a ameninţat că va anunţa poliţia.

Mila plăteşte

Deşi era plin de sânge şi aproape mort când l-au găsit părinţii săi – tatăl a leşinat în momentul în care l-a văzut în acea stare -, băiatul a supravieţuit. Familia sa se află acum într-un program de protecţie a martorilor. Copilul este un personaj-cheie în ancheta prin care poliţia încearcă să anihileze banda de infractori care răpeşte copii, îi mutilează şi îi trimit apoi pe străzi să câştige bani din cerşit. Scenariu descris întocmai şi în fimul de Oscar “Slumdog Millionaire”, dar abordat, cu câţiva ani înainte, şi de producţia românească “Filantropica“. Morala este aceeaşi: mila plăteşte.

“Doar o ceartă de cartier”

Tatăl băiatului din Dhaka crede că drama fiului său a început după o ceartă pe care a avut-o cu un vânzător de ceai din cauza unei facturi neplătite. Investigatorii spun că acel vânzător era – de fapt – membru al reţelei pomenite. Răzbunarea sa a însemnat răpirea băiatului.

După ce l-au găsit pe minor, părinţii s-au plâns poliţiei, dar aşa-zişii oameni ai legii au refuzat să întocmească un dosar, răspunzând că cele întâmplate nu reprezintă mai mult decât o “ceartă de cartier”. Tatăl nu s-a lăsat bătut şi a luat legătura cu un avocat specializat în drepturile omului şi cu un reprezentant legal, Alena Khan, care a preluat cazul.

“Îi vreau spânzuraţi!”

“Am auzit că în aceste lucruri murdare sunt implicaţi şi politicieni şi jurnalişti. Situaţia este foarte periculoasă. Eu am primit deja două ameninţări. Avem de-a face cu terorişti, nu cu un grup mic”, a spus Khan pentru CNN. Petiţia sa a declanşat o investigaţie de amploare, iar în câteva săptămâni, pe baza declaraţiilor băiatului, cei cinci bărbaţi care l-ar fi torturat au fost arestaţi. Doi dintre ei şi-au recunoscut faptele, chiar în faţa camerelor TV, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Vreau să fie spânzuraţi!”, a cerut băiatul, despre care nu se poate spune dacă îşi va reveni sau nu vreodată din şocul suferit.

Criminali

“Uneori, aceşti oameni răpesc copii şi îi ţin captivi pentru mai multe zile. După asta le taie diferite părţi ale corpului, pregătindu-i pentru cerşit”, a explicat Mohammad Sohail, reprezentantul brigăzii care s-a ocupat de acest caz. Potrivit lui, copiii sunt hrăniţi extrem de prost şi ascunşi cu lunile prin containere. Minorii care se opun sunt ucişi, iar corpurile le sunt aruncate în râuri.

“Aceste crime au creat o mare emoţie în rândul oamenilor, iar poziţia noastră este foarte, foarte dură împotriva acestui grup mafiot”, a adăugat Sohail.

“Nu este un fenomen generalizat”

Dacă va duce la destrămarea reţelei, acest caz ar putea fi primul care expune şi distruge un grup care exploatează copiii prin cerşit. Guvernul din Bangladesh a promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi, dar a ţinut să precizeze că patimile băiatului din Dhaka nu înfăţişează un fenomen generalizat.

Cerşetoria este interzisă în Bangladesh, dar activiştii pentru drepturile omului se plâng că reglementările legale sunt prea lejere. Cerşetorii, inclusiv cei minori, pot fi văzuţi oricând pe străzi şi în intersecţii.

Bangladesh

Este al şaptelea stat din lume după numărul locuitorilor, cu o populaţie care se apropie de 160 de milioane. Ţara este însă extrem de săracă, cu un produs intern brut pe cap de locuitor de numai 1.700 de dolari pe an, ceea ce o situează, la acest capitol, pe locul 195 în lume. Mai mult, o tremie din teritoriu se indundă în fiecare an în timpul sezonului ploios, cu efecte dezastruoase asupra economiei. Sănătatea locuitorilor este serios ameninţată de afecţiuni precum hepatita A sau E, febra tifoidă, diareea sau chiar rabia şi malaria.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă