25.6 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialSistemul de canalizare si preluare a apelor, depasit

Sistemul de canalizare si preluare a apelor, depasit


Peste 40 de strazi din Capitala si cateva zeci de imobile au fost inundate ieri dimineata in urma unei ploi torentiale care a durat peste 24 de ore.

Autoritatile au afirmat ca de vina sunt sistemul de canalizare vechi si caseta care preia apele de la ploaie, care este subdimensionata. „Este o problema de sistem a Bucurestiului, asa e proiectat sa preia apele pluviale in sistem de presiune. La ploi cu debite mari, sistemul nu face fata la preluarea apelor in regim optim”, a declarat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei. Canalul colector principal al orasului a intrat sub presiune la ora 24 a noptii de 19 spre 20 septembrie, iar apa nu a mai putut sa fie preluata. Cele mai afectate au fost sectoarele 3 si 4, iar in zona Palatului Copiilor apa a atins jumatate de metru. Alte zone cu probleme au fost: intersectia de la Doamna Ghica, unde baltile aveau o adancime de 15 cm, si 1 Decembrie, la piata. Mijloacele de transport in comun au circulat cu greutate in zonele inundate. Tramvaiele liniei 47 au fost deviate din cauza apei de pe Valea Cascadelor, de asemenea au functionat pe alte trasee troleibuzele liniilor 60 si 71 si tramvaiele 19 si 40. Pompierii, angajatii de la Apa Nova si cei de la firmele de salubrizare au fost mobilizati cu autocuratitoare si pompe pentru a ajuta la evacuarea apei. Primarul Videanu a luat apararea societatii Apa Nova si a afirmat ca inundatiile nu s-au produs din cauza gurilor de canal necuratate, ci a canalelor colectoare subdimensionate. Municipalitatea are un proiect de completari si refaceri la sistemul de canalizare pentru care se vor aloca 130 milioane euro si care va dura 2-3 ani pana va fi terminat.
Specialistii au afirmat ca la ploi de peste 35 l/mp apar probleme in sistemul de canalizare, care nu mai poate prelua apa in timp optim. Videanu a afirmat ca ar trebui modernizat intregul sistem de canalizare, proiect pentru care nu exista deocamdata finantare. Apele pluviale nu ar trebui amestecate cu cele menajere, pentru a nu aparea probleme. Acest sistem e folosit in intreaga Europa, mai putin in Bucuresti.

Precipitatii-record de 180 l/mp

In ultimele 24 de ore, cantitatea totala de precipitatii cazute in Capitala a fost de 180 l/mp. Inundatiile au afectat spitale, scoli, gradinite, unde s-a actionat cu prioritate. Printre acestea s-au numarat: Spitalul „Marie Curie”, Palatul Copiilor, sediul Ministerului Administratiei si Internelor, Spitalul CFR, Institutul Cantacuzino, Muzeul Taranului Roman etc. Edilii au promis ca vor rezolva situatia in cursul zilei de ieri daca ploaia va sta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă