20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSiria si Iranul sprijina insurgenta din Irak

Siria si Iranul sprijina insurgenta din Irak

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a afirmat in cadrul unui interviu acordat postului de radio BBC ca actualele probleme din Irak se datoreaza, intr-o buna masura, Siriei si Iranului, tari care isi mentin granitele cu Irakul „relativ poroase”. Rumsfeld a explicat ca Siria „are un rol in ceea ce priveste insurgenta”, pe cand Iranul isi permanentizeaza incercarile „de a influenta ceea ce se intampla” pe teritoriul irakian.
Seful Pentagonului a admis ca „din punct de vedere statistic” Irakul nu a devenit mai sigur in prezent fata de perioada imediat urmatoare inlaturarii de la putere a lui Saddam Hussein. Totusi, „multe lucruri negative care s-ar fi putut intampla nu s-au mai produs”, a aratat el. Conform unui ultim bilant dat publicitatii de catre Pentagon, din martie 2003 si pana in prezent in Irak si-au pierdut viata aproape 1.700 de militari americani.
In ceea ce priveste vehementele critici aduse de opozitia democrata si de organizatia Amnesty International mentinerii centrului de detentie de la Guantanamo Bay – denumit „gulag al vremurilor noastre” de catre AI -, ministrul american al Apararii s-a exprimat marti la Washington categoric impotriva inchiderii acestuia. Controversatul centru de detentie, aflat la o baza militara americana din arhipelagul cubanez, este inca „necesar” Statelor Unite in urmatorii ani in lupta lor impotriva terorismului, a spus Rumsfeld. El a explicat ca nu exista o alternativa pentru detentia si interogarea unui numar atat de mare de presupusi teroristi. In ceea ce priveste detinutii de la Guantanamo, Rumsfelf a subliniat ca „administratia americana nu doreste sa-i mentina in detentie mai mult decat este necesar”. Seful Pentagonului a respins in mod hotarat criticile legate de retinerea celor 520 de persoane, capturate mai ales in Afganistan si Pakistan, dar dintre care nu toate au fost puse oficial sub acuzare. El a subliniat ca „nu vorbim despre hoti de masini”, ci despre „ucigasi hotarati”. „Printre tipurile de persoane inchise la Guantanamo figureaza teroristi care se ocupa cu antrenarea recrutilor, cu fabricarea de bombe, persoane care recruteaza extremisti sau se ocupa cu finantarea, garzi de corp ale lui Ossama bin Laden si voluntari pentru comiterea de atentate sinucigase.” Desfasurarea intregii activitati de la Guantanamo este controlata mai minutios decat la orice alt penitenciar, a mai aratat Rumsfeld.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă