9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialSiria: Peste 130.000 de persoane au murit de la începutul conflictului

Siria: Peste 130.000 de persoane au murit de la începutul conflictului

Peste 130.000 de persoane au murit în Siria, de la începutul conflictului dintre regim şi rebeli. Confruntările au început în martie 2011. Cele mai multe victime sunt combatanţi din ambele tabere, potrivit unui nou bilanţ publicat marţi de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Războiul care continuă să devasteze ţara a provocat moartea a cel puţin 46.266 de civili, dintre care peste 7.000 de copii şi peste 4.600 de femei, potrivit Mediafax.

Cel puţin 52.290 de soldaţi şi combatanţi loiali regimului sirian şi străini au fost ucişi, dintre care 262 de membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah şi alţi 286 de combatanţi şiiţi străini. Pierderile în rândul armatei se ridică la peste 32.000.

În rândul rebelilor şi susţinătorilor jihadului bilanţul se ridică la 29.083: aproape 20.000 de rebeli, aproximativ 7.000 de susţinători ai jihadului şi 2.233 de dezertori, soldaţi care au părăsit armata pentru a constitui primele unităţi combatante ale rebeliunii, cărora li s-au alăturat apoi civili.

Bilanţul include, de asemenea, 2.794 de victime neidentificate, potrivit organizaţiei neguvernamentale care se sprijină pe o vastă reţea de surse medicale civile şi militare în toată ţara.

OSDO afirmă că bilanţul real în rândul beligeranţilor este în realitate superior, dar că din cauza lipsei accesului, nu poate să îl documenteze.

Organizaţia aminteşte în plus că cel puţin 17.000 de persoane sunt deţinute în închisorile regimului, în timp ce 6.000 de soldaţi şi membri ai miliţiei proguvernamentale sunt în mâinile grupurilor rebele şi jihadiste.

Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă