25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSiria livrează arme Hezzbolah-ului libanez

Siria livrează arme Hezzbolah-ului libanez

Aviaţia israeliană a atacat în noaptea de marţi spre miercuri un convoi care transporta arme venind din Siria, Rusia declarând ieri că este „preocupată“ de acest atac pe care îl va condamna dacă informaţia se adevereşte. Informaţiile serviciilor secrete din regiune rămân confuze şi se evocă mai multe misiuni de luptă.

 Surse ale serviciilor secrete din regiune arată că aviaţia israeliană a bombardat miercuri în zori un convoi terestru care circula în Siria în zona frontalieră cu Libanul şi se presupune că era vorba de arme destinate Hezbollahului. Publicaţia israeliană Haaretz afirmă, la rândul ei, că forţele aeriene israeliene au atacat miercuri ţinte siriene de-a lungul frontierei libaneze, precizând că deţine informaţia de la un diplomat occidental şi din surse securitare. Miercuri seară, comandamentul militar sirian afirma că raidul israelian nu a ţintit un convoi, ci un centru de cercetări militare din provincia Damasc.

Două persoane au fost ucise şi alte cinci rănite în atacul sitului Jamraya, armata siriană descriind instalaţia drept un centru de cercetare ştiinţifică vizând „creşterea nivelului de rezistenţă şi de autoapărare”. Surse din cadrul revoltei siriene contra preşedintelui Bashar al-Assad au declarat că o lovitură aeriană a distrus în zori un convoi pe o rută din munţi, la circa 5 km distanţă de un punct al şoselei Damasc-Beirut care traversează frontiera. Sursele adaugă că încărcătura cuprindea cel mai probabil rachete antiaeriene şi antitanc sofisticate.

Tăcere israeliană

Armata israeliană a refuzat să confirme această acţiune, un purtător de cuvânt declarând doar că „nu comentăm acest gen de acţiune”. Atacul s-ar fi derulat în trei misiuni duse marţi seară şi miercuri dimineaţă. Ziarul libanez Daily Star relata că avioane israeliene au zburat deasupra văii Bekaa. În urmă cu câteva zile, cotidianul Al-Mustaqbal menţiona distrugerea unui complex de stocare a armelor controlat de Hezbollah, în Libanul de Sud, distrugere confirmată de armata libaneză. 

Duminică, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, îşi avertiza miniştrii de riscul ca armele chimice siriene să cadă în mâinile Hezzbollah. „Este necesar să privim la ceea ce se petrece în jurul nostru, de o parte Iranul şi aliaţii săi, şi la ceea ce se petrece în alte regiuni ale lumii – armele mortale din Siria care sunt în plină dezmembrare”. Raidul urmează unei serii de avertismente lansate de autorităţile israeliene care au prevenit că sunt gata să acţioneze pentru a evita ca revolta aflată în curs în Siria să nu aibă drept consecinţă diseminarea armelor chimice sau a rachetelor sofisticate în mâna Hezbollah, aliat al Damascului, sau a altor organizaţii islamiste ostile statului evreu.

Rusia, „foarte preocupată“

Rusia s-a declarat „foarte preocupată de informaţiile privind  loviturile armatei aeriene israeliene asupra siturilor din Siria, în apropiere de Damasc“ se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, în care se precizează că „dacă informaţia se confirmă, avem de-a face cu lovituri fără nici un pretext asupra teritoriului unui stat suveran, ceea ce violează grosolan Charta ONU“. Iar Hezbollah şi-a exprimat deplina solidaritate cu direcţia siriană a armatei. 

Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad, căruia îi livrează arme, se opune oricărei ingerinţe în conflictul intern soldat cu peste 60.000 de morţi de la debutul revoluţiei, în urmă cu aproape doi ani. În Consiliul de Securitate, Rusia a blocat, alături de China, toate proiectele de rezoluţii care îl condamnau pe preşedintele sirian. Duminică, premierul rus, Dmitri Medvedev, a estimat că şansele de menţinere la putere a lui Assad scad cu fiecare zi şi că a comis o „eroare probabil  fatală” întârziind să facă reforme.  

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă