12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSiria: cel puţin 187 de copii ucişi de la începutul protestelor

Siria: cel puţin 187 de copii ucişi de la începutul protestelor

Cel puţin 187 de copii au fost ucişi de la începutul reprimării protestelor din Siria, a anunţat vineri Comitetul pentru drepturile copilului al ONU, potrivit Agerpres.

Comitetul, care şi-a încheiat vineri lucrările celei de a 58-a sesiuni, şi-a exprimat “preocupare faţă de rapoartele regulate, credibile şi coroborate conform cărora grave încălcări ale drepturilor copiilor au fost comise de la începutul revoltei, în martie 2011”, a indicat comitetul în concluziile sale.

El citează astfel “arestări arbitrare, asasinări de copii în timpul manifestaţiilor, acte de tortură şi rele tratamente”.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele comitetului, elveţianul Jean Zermatten, a explicat că, la data de 22 septembrie, comitetul dispunea de o listă de 187 de copii ucişi.

Violenţele au avut ‘efecte directe’ asupra copiilor, prin nerespectarea dreptului lor la viaţă, arestări şi menţineri în detenţie, dar şi ‘efecte indirecte’ din cauza dispariţiei sau a decesului membrilor familiilor lor sau a dificultăţilor accesului la educaţie, a adăugat el.

În concluziile sale, Comitetul solicită autorităţilor siriene să ia “măsuri imediate pentru stoparea utilizării excesive şi criminale a forţei împotriva civililor şi de prevenire a oricărei noi violenţe asupra copiilor”.

Reprimarea mişcării de protest s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 2.900 de morţi de la 15 martie în Siria.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă