Sindicatul Promedica şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical sunt îngrijorate de tentativele de intimidare şi de modul în care medicii sunt obligaţi să îşi exercite meseria. În acest context, formaţiunile doresc să reamintească factorilor implicaţi faptul că medicii îşi cunosc obligaţiile faţă de pacienţi şi, în general, se străduiesc să le respecte, deşi condiţiile în care îşi fac meseria sunt vitrege.
"Există unele drepturi pe care le solicităm constant şi pentru care, atât Sindicatul Promedica, cât şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, au militat şi o vor face în continuare. Ne referim aici la dreptul medicilor de a-şi face meseria în condiţii corecte privind salarizarea şi respectarea normei de muncă la nivel european. Subliniem faptului că în niciun moment nu s-a pus problema nerespectării obligaţiilor de serviciu care conforme contractului de muncă, pe care medicii îl depăşesc deseori, chiar şi neluând în calcul gărzile suplimentare.
Medicii au dreptul de a alege daca mai pot onora gărzile suplimentare sau nu, ţinând cont că acestea sunt ore în afara normei de muncă, ore care fac parte din timpul personal al medicului, gărzile suplimentare fiind încă plătite la un nivel tarifar orar mult sub tariful normei de muncă.
Medicii au o meserie liberală, care are nevoie de respectarea statutului profesional, în condiţiile în care responsabilitatea individuală este extrem de mare, iar raportul de forţă, implicit intimidare, între angajator şi medic, nu ar trebui să îşi găsească locul şi nici să fie calibrat în vreun fel. Acestor drepturi li se adaugă necesitatea ca medicul să profeseze în condiţii în care să îşi poată valoriza cunoştinţele acumulate în mulţi ani de studii, într-o serie lungă de examene care l-au adus la nivelul profesional din prezent" – se menţionează într-un comunicat de presă comun.
În plus, mai multe cadre medicale sunt supuse unor presiuni din partea angajatorilor şi pentru că au sesizat o serie de nereguli la locul de muncă. Medicul Camelia Roiu – care a făcut publice imagini cu plaga unui pacient infestată cu larve, în secția ATI a Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală – a fost convocată în comisia de disciplină a unității sanitare, la începutul lunii septembrie, între timp fiind strânse peste 20.000 de semnături online pentru susținerea cadrului medical.
Potrivit convocării pe care Camelia Roiu — medic specialist secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a spitalului bucureștean — a postat-o pe pagina sa de Facebook, ea este convocată în respectiva comisie de disciplină pentru că a refuzat să participe "la instruirile lunare" și nu a semnat "fișa de instruire individuală SSM începând din luna iunie 2015 până în prezent".
Un alt cadru medical de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti a lansat în ultima perioadă o serie de avertismente ilustrate cu imagini privind condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, susţinând în mediul online că este hărţuit de conducere şi o parte dintre colegi.