17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSindicaliştii din învăţământ pichetează marţi Ministerul Educaţiei

Sindicaliştii din învăţământ pichetează marţi Ministerul Educaţiei

Peste 500 de cadre didactice vor protesta marţi, începând cu ora 11.00, în faţa sediului Ministerului Educaţiei din Bucureşti, cerând în principal alocarea unui procent de 6% din PIB pentru învăţământ.

Acţiunile de pichetare vor avea loc între orele 11,00-13,30, atât marţi, 29 noiembrie, cât şi miercuri, 30 noiembrie, la proteste urmând să participe atât membrii FSLI, cât şi cadre didactice din Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi din Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”.

FSLI cere Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să îşi revizuiască atitudinea faţă de politica salarială şi să nu îngheţe salariile angajaţiilor din sistemul public în 2012. În acest moment salariaţii din educaţie au de recuperat de la Statul român 33,4%, potrivit deciziilor obţinute în instanţă. La acestea se mai adaugă alte 12 procente, bani nerecuperaţi din tăierea salariilor cu 25%, aplicată în luna iunie 2010.

“Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti irevocabile privind plata unor drepturi salariale, reprezintă un abuz fără precedent şi totodată asistăm la încălcarea drepturilor consfinţite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, susţin reprezentanţii FSLI.

FSLI solicită, de asemenea, deblocarea posturilor din unităţile de învăţământ, ţinând cont de lipsa acută de personal.

“Federaţia noastră solicită autorităţilor să rezolve o altă problemă cu care se confruntă învăţământul românesc: numărul prea mare de preşcolari/elevi la grupe/clase. Sunt numeroase situaţii în care o educatoare este nevoită să se ocupe de 40 de copii, deşi legea prevede un număr maxim de 20 de preşcolari, la grupă”, se arată într-un comunicat al FSLI remis romanialibera.ro.

FSLI cere ministerului de resort respectarea prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, prin care educaţia ar trebui să primească 6% din PIB, începând cu 1 ianuarie 2012.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă