3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialSindicaliștii din învățământ, nemulțumiți de negocierile cu ministrul Muncii

Sindicaliștii din învățământ, nemulțumiți de negocierile cu ministrul Muncii

Sindicaliştii din învăţământ au ieşit nemulţumiţi de la discuţiile avute sâmbătă, timp de patru ore, cu ministrul Muncii, deşi a fost avansată o nouă propunere, respectiv o creştere, în medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017, însă luni dimineaţă va mai avea loc încă o rundă de negocieri. 

Cu toate acestea sindicaliştii nu renunţă la protestul anunţat pentru data de 1 iunie. 

"S-a propus o creştere medie de 5% în învăţământ aplicată de la 1 ianuarie 2017, dar nu am ajuns la pace pentru că dorinţa noastră este de a avea o creştere medie de 10% de la 1 ianuarie 2017. Există deschidere şi voinţă, dar cu putinţă financiară mică, pentru că anvelopa financiară oferită de Ministerul Finanţelor este redusă. Domnul ministru al Muncii spune că s-a suplimentat cu vreo 200 de milioane de lei pentru a se putea face loc şi Educaţiei cu aceste creşteri de la 1 ianuarie 2017, dar noi avem o altă ţintă, pentru că ştim necesităţile şi frământările sistemului şi ce înseamnă să dai 5% la salarii foarte foarte mici", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr.

Acesta a afirmat că şi-ar fi dorit ca Executivul să vină şi cu anumite corecţii salariale "mai consistente" mai ales pentru cei aflaţi la început de carieră, însă vor rămâne deschişi dialogului, mai ales că luni dimineaţa va mai avea loc încă o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Muncii. 

"Suntem deschişi dialogului şi vom veni luni la prima oră ca să găsim o variantă mult mai bună pentru Educaţie. S-au făcut paşi mici, dar insuficienţi ca să spunem că lucrurile sunt rezolvate. De asemenea, nici nu se pune problema renunţării la protestul din 1 iunie, acesta merge mai departe fără nicio o ezitare (…) Noi avem o variantă care să fie cât de cât mai apropiată de aşteptările noastre şi sperăm ca şi Ministerului Muncii să primească mai mulţi bani, ca să se ajungă la un echilibru. (…). 
Ne-am arătat deschişi unei noi întâlniri luni dimineaţa pentru a vedea ce se întâmplă în urma consultărilor cu toţi colegii noştri pe tema acestei noi propuneri. Le vom trimite în această seară şi îi lăsăm să îşi exprime punctul de vedere," a spus Hadăr. 

El a precizat că noua propunere prevede introducerea sporului de doctorat tuturor acelora care nu l-au avut după 2010, ceea ce este "evident un progres pentru că vom termina cu acele procese în instanţe pentru recuperarea acestui spor". 

La finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat, la rândul său, că este nemulţumit de propunerea avansată, însă apreciază faptul că "Guvernul îşi dă tot interesul pentru identificarea unor soluţii care să conducă la detensionarea situaţiei din sistem de învăţământ preuniversitar şi universitar. 

"Nemulţumirea este mai mult decât evidentă, dar s-a avansat o nouă propunere şi urmează ca noi să o discutăm cu reprezentanţii organizaţiilor noastre sindicale, pentru că ea trebuie transmisă în teritoriu. Vom veni eventual cu o altă contrapropunere în funcţie de informaţiile pe care le vom primi de la colegii noştri şi sperăm ca, în final, decizia pe care o va lua Executivul, în şedinţa de Guvern care urmează să aibă loc, să fie una care să situeze învăţământul ca prioritate naţională, aşa cum vedem de atâtea ori în declaraţiile publice ale celor care au puterea de decizie, dar să se vadă şi prin fapte că învăţământul este o prioritate naţională", a spus Nistor. 

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicatele din Educaţie au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017. 

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Cele mai citite

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe

Concursul de Vinuri Spumante Românești, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 5, își va disputa în premieră finala în 2 capitale europene simultan:...
00:02:03

Coreea de Sud apelează la matchmaking pentru a crește rata natalității

Orașul Seongnam din Coreea de Sud organizează evenimente de potrivire(matchmaking) în masă pentru a ajuta persoanele singure să-și găsească dragostea și speră că aceasta...

FOTO&VIDEO. Nicușor Dan, mesaj la adresa lui Negoiță? “Aceste țevi nu folosesc la nimic, dar…”

În zona Pallady, sector 3, două afișe mari și late și-au făcut apariția pe niște țevi vechi. Mesajul pare să fie adresat lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă