13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSighisoara mereu tanara

Sighisoara mereu tanara

» Desi traieste sub stigmatul festivalului medieval, orasul Sighisoara impresioneaza si in "timpul liber", mai ales pentru ca societatea civila se preocupa de mentinerea lui in starea originara.
» Turnurile breslelor de aparare, casele medievale inca respirand istorie, pasajele intunecoase, gangurile luminate, strazile uitate anume in afara timpului prezent pot fi gasite inca in Cetatea Sighisoarei.
» Desi an de an cetatea continua sa fie asociata, mai ales pe plan national, cu festivalul medieval de la sfarsitul fiecarui iulie, Sighisoara este cu siguranta mai mult decat atat.

In anul 1999, a fost declarata patrimoniu mondial de catre UNESCO si se afla pe lista monumentelor protejate ale organizatiei World Heritage Cities, in rand cu alte orase din Europa care detin monumente de acest rang.
Anual, vizitatori din intreaga lume se perinda pe strazile ei batute de secole. Dar nu numai acest lucru face din Sighisoara un oras unic, ci mai ales faptul ca societatea civila, sighisorenii doresc sa o conserve ca in anii ei de tinerete, fara implanturi moderne care sa strice atmosfera medievala. Suparati pe o initiativa a municipalitatii de a inlocui pavajul originar din piatra de rau si piatra cubica veche al stradutelor Cetatii cu un pavaj din piatra cubica noua, sighisorenii au lansat un apel: S.O.S. Cetatea. Ei strang semnaturi pe internet pentru a contracara intentiile primariei.
Sighisoara pustie e un rai pentru pictori si fotografi, fotografiile de aici sunt din alta lume, desi devin cliseu pentru privitori. Sau un brand al orasului.
Tot mai bine e sa-i bati strazile, sa admiri bunicile la geamuri sasesti, de o frumusete care iti face pielea de gaina la gandul ca, cine stie?, bunica de azi este o domnita curtata deunazi de cavaleri in armuri, de D’Artagnani insetati de iubire…
Dar nu numai cavalerii curteaza bunicutele cu case in Cetate, ci si investitorii. Se pare ca, in ciuda faptului ca piata e destul de inchisa in zona, un spatiu costa undeva intre 100 de mii si 300 de mii de euro, casa cu un etaj. Mai ales afaceristii din turism incearca sa se infiltreze, ei dispunand de capital si pentru refacerea in stil a frumoaselor cladiri. Turistii cu punga groasa pot sa adasteze la o pensiune chiar in Cetate, sau la un hotel de 3 stele, bijuterii cu cate 20 de camere, mobiliere vechi, fara pic de prost gust.
La hotelul Casa Wagner, situat chiar in buricul targului, o camera dubla costa 80 de euro… In timpul festivalului. Pe stradutele laterale, mai ferite de lume, casele vechi sunt refacute, reordonate si tencuite ca sa intregeasca imaginea de ansamblu a monumentului Sighisoara.

ISTORIE vie

Intemeiata, dupa traditie, in 1191, insa mentionata documentar abia la 1280, sub numele de Castrum Sex, iar mai apoi cu numele german Schespurch, Sighisoara este opera constructorilor sasi colonizati in Transilvania de catre unguri pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar la inceputul  secolelor XII-XIII. Includerea notiunii de cetate chiar in denumirea localitatii, fenomen repetitiv in fiecare dintre limbile vorbite in acest perimetru (Schaessburg, Sighisoara, Segesvar, Castrum Sex), este un lucru intalnit rar in Transilvania.

Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă