20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialSIF-urile au pierdut 5%

SIF-urile au pierdut 5%

Bursa romaneasca a scazut si in sedinta de miercuri, astfel ca tendinta pe termen scurt ramane in continuare negativa, la fel ca si cea pe termen mediu. Cu indulgenta am putea spune ca imaginea este mixta, pentru ca doar BET-FI a consemnat o depreciere mai importanta. Indicele BET-XT a ramas foarte aproape de nivelul zilei anterioare,  in vreme ce BET si BET-C au cunoscut o usoara crestere. Practic, SNP si BRD au avut evolutii predominant pozitive si asta a ajutat indicii generali ai pietei (BET-XT, BET-C, BET si ROTX), in vreme ce SIF-urile au fost vandute destul de agresiv si de aceea BET-FI a evoluat foarte clar descendent. In topul celor mai tranzactionati emitenti au condus BRD si SNP, urmate de cele cinci SIF-uri.

Printre companiile cu aprecieri mai semnificative de pret, alaturi de BRD si SNP s-au regasit si titlurile Biofarm Bucuresti, precum si cele ale Transgaz si Condmag Brasov.
Banca Transilvania ar putea reintra la tranzactionare in ultimele zile din decembrie sau daca nu, in prima sedinta de tranzactionare a anului viitor. Ne putem astepta ca ziua respectiva sa fie una de lichiditate foarte buna la BVB, pentru ca sunt foarte multi investitori care au stat blocati cu actiuni TLV in portofoliu timp de multe luni si ca atare vor urmari cu multa atentie momentul la care aceasta companie va putea fi din nou tranzactionata. Pentru ca la TLV am avut o consolidare a valorii nominale (din zece actiuni vechi cu valoarea nominala de 0,1 lei la o singura actiune noua cu valoarea nominala de 1 leu),  pretul va fi liber de orice limita de variatie.

 

De asemenea, contributia titlurilor TLV la cosul indicilor bursieri va fi suspendata in sedinta respectiva. Asadar, nu doar ca va fi o zi de lichiditate crescuta (poate de doua sau trei ori mai mare decat media zilnica din ultima luna), dar am putea sa vedem si o volatilitate crescuta pentru titlurile TLV. Cat priveste pretul calculat matematic, la care, teoretic, aceste titluri ar putea sa se tranzactioneze in primele minute de piata, el poate fi dedus inmultind cu 10 ultima cotatie pe care actiunile TLV au avut-o la bursa (0,262 lei pe actiune in data de 12 septembrie 2008) si apoi ajustand cu variatia indicelui BET-XT pentru toata perioada in care titlurile bancii nu s-au tranzactionat.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Luxemburg: Expoziție dedicată aportului Familiei Regale la aderarea României în NATO și Uniunea Europeană

În seara de miercuri, 22 mai, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au avut bucuria unei frumoase și emoționante întâlniri cu comunitatea de români...

FCSB a rezolvat al doilea transfer al verii. Daniel Popa, noul atacant al campioanei

După ce l-a adus liber de contract pe fundașul lateral David Kiki, ultima dată la Farul, FCSB a rezolvat al doilea transfer al verii....

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă