20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSiamezele vor fi despartite

Siamezele vor fi despartite

Ne-a spus-o chiar Barroso – “criza” de la Bucuresti nu-l preocupa daca Romania isi respecta angajamentele. Inseamna ca tara este guvernata. UE nu este deranjata de divorturi in stil romanesc. Alianta D.A. moare pentru UE, nu si guvernarea. PD a decis precipitat participarea pe liste separate de partenerii PNL la alegerile pentru PE, dar vrea sa ramana la guvernare. Alianta merge mai departe, zic pedistii, desi au acuzat ca indepartarea de PNL s-a produs din cauza “managementului defectuos” (numai cu cateva zile inainte cereau liste comune). Decesul Aliantei – zic penelistii. Nu era insa imprevizibila distantarea PD de PNL, mai ales dupa afacerea biletelul/rezolutia.
Piata politica s-a rasturnat. Protagonistii nu se mai lovesc pe sub masa, ci direct. Pedistii le recomanda colegilor de Alianta sa mobilizeze electoratul pentru “a se bate cu PSD” (“PSD trebuie infrant de fiecare in parte”), iar toate energiile sa fie canalizate impotriva adversarului traditional. Daca contabilizeaza cineva bataliile de pana acum se va vedea ca atat PD, cat si PNL si-au indreptat energiile atacului in proportie de 10% cu PSD si 90% intre ele. Iar din despartirea PD de PNL cel care castiga pana la urma va fi PSD. Hilara este insa propunerea cu “pactul de neagresiune”. Un fel de bonus oferit penelistilor. Pana acum au curs siroaie de sange, s-au balacarit, s-au complacut intr-un conflict permanent si lupte fratricide. De acum inainte – hopa – pact de neagresiune. Daca Elena Udrea n-o sa-l respecte?
Fraza saptamanii ramane aceasta: “Ar fi succesul deplin al Aliantei daca ambele formatiuni ar reusi sa invinga PSD”. Adica separat si nu “impreuna”. La separarea siamezilor medicii aleg cu grija momentul operatiei, mai ales cand numai unul dintre copii are sanse sa supravietuiasca. PD crede ca a ales bine momentul, va fi supravietuitorul si va mosteni voturile care li se cuveneau siamezilor, daca ar mai fi fost impreuna. La un moment dat a existat tentatia PD pentru liste comune cu PLD si de aceea tot amana o decizie, initiind “studii” pe aceasta tema. Nu stim nici acum ce au zis studiile.
Invingator in astfel de lupte nu poate sa existe. S-a facut cel mai mare pas spre o ruptura completa, desi nici unul dintre protagonisti nu este pe deplin pregatit pentru asa ceva.
S-au mai vazut cazuri cand accidentatul, aflat in moarte clinica, a mai fost tinut in viata cu aparatele pentru a i se transplanta organele. Depinde cine va fi beneficiarul. PLD asteapta pe lista, face cu ochiul. Doctorul – electoratul – considera Alianta inca “sanatoasa” de vreme ce-i acorda incredibilul 48%, desi pana acum a tot tinut-o in convulsii. Surpriza pentru pedisti va fi cand vor afla ca platformistii vor aduna voturi de la… PD. Iar doua partide categorisite extremiste vor aduna impreuna aproape un sfert din voturi.
Cum poti sa crezi ca “Alianta merge inainte” cand varsarea de sange s-a generalizat? Am auzit si declaratii de acest gen: “Nu exista nici un motiv ca guvernarea sa nu mearga bine”. Asta nu intelegem: te afli la putere, dar te comporti ca si cum ai fi in opozitie si sustii ca guvernarea merge.
Marele tambalau politic de acum nu tine cont de un fapt vizibil: inca multi ani de aici inainte Romania este sortita sa fie condusa de coalitii de partide. PD isi imagineaza ca va guverna singur, poate cu PLD, daca va obtine 5%. Nu exista un partid destul de puternic sa formeze singur guvernul. De aceea trebuie fructificata cota superioara inregistrata de Alianta, chiar dupa doi ani de zarva politica si prea “plini de viata”. Ce ar trebui sa se intample ca ostilitatile sa surzeasca?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă