17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSiameze născute în Constanța

Siameze născute în Constanța

O femeie de 25 de ani, din localitatea Valu lui Traian, a născut, ieri, siameze. Mama a venit la spital în travaliu și a fost luată prin surprindere de veste, ca și medicii, de altfel. Aceasta le-a spus doctorilor că nu a făcut niciun control în timpul sarcinii. Acasă mai are cinci copii. 

Medicii au realizat mai multe investigații și au observat că fetele sunt lipite în dreptul sternului. Mai mult, acestea impart același ficat. Nașterea a avut loc înainte de termen, la numai 34 de săptămâni, astfel că șansele de supraviețuire sunt destul de reduse, medicii fiind rezervați în această privință. Directorul medical al spitalului, Mihnea Avram, a precizat, ieri, într-o conferință de presă, că siamezele nu respiră singure, de aceea a fost nevoie să fie intubate.

“Dacă supraviețuiește unul singur trebuie salvat celălalt. Dacă trăiesc amândoi trebuie măsuri complexe pentru separare. Au mai fost cazuri când au fost lăsați până la 6 luni și abia apoi separați. Aici însă, cu un singur ficat, e complicat“, a explicat Mihnea Avram.

Doctorul a mai spus că deocamdată nu se pune problema separării celor două surori. O astfel de discuție va avea loc numai după ce vor mai trece câteva luni. Deocamdată, ecografiile nu sunt relevante și se așteaptă posibilitatea de a face un RMN, după ce fetele mai cresc. Medicul ginecolog, dr. Nicolae Zisu, spune că mama este în stare bună.

La nivel mondial, nașteri de siamezi reprezintă un caz la 200.000 de nașteri normale. 

Este vorba despre o anomalie de segmentare. Dintr-un singur ou fecundat au rezultat doi gemeni, care, în mod normal, în procesul evolutiv se separă. Această separare poate să nu fie completă. De aici încolo se ocupă Secția Neonatologie. Investigația trebuie să arate ce e comun la cei doi gemeni – ficat, inimă etc. – și apoi urmează consultul de chirurgie ca să vedem în ce măsură pot fi separați. Cei mai mulți gemeni decedează până la prima aniversare. În lume sunt cam 250 de operații reușite.“, a declarat Vlad Tica, neonatolog.

Cele mai citite

De Paște, Ciolacu i-a dat Gabrielei Firea PAS, CĂ tot Piedone e lăsat la crescut precum cozonacul

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, i-a transmis candidatului declarat al formațiunii sale politice pentru...

Manchester United, „pulverizată” în Premier League! Crystal Palace le-a umplut poarta „diavolilor”

Manchester United a fost învinsă fără drept de apel de Crystal Palace, în deplasare, cu scorul de 4-0, în ultimul meci al etapei a...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...
Ultima oră
Pe aceeași temă