21.3 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSpecialŞi Justiţia se teleormanizează | OPINIE

Şi Justiţia se teleormanizează | OPINIE

A avut perfectă dreptate doamna Livia Stanciu, când, în octombrie 2014, a avertizat: reformele în justiție nu sunt ireversibile. „Așa zisa ireversibilitate poate fi revizuită în două zile”, a spus Stanciu, la acel moment președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Este adevărat, tentativa de a face praf intr-o singură noapte – nu în două, cum anticipa doamna Stanciu – lupta anti-corupție a eșuat pentru că peste 500.000 de oameni au ieșit in stradă. Dar, intre timp, PSD a schimbat tactica, iar rezultatele se văd. Legislația este modificată, pas cu pas, în favoarea infractorilor – cu semnătura președintelui Iohannis – Curtea Constituţională distruge ce mai rămâne, iar judecătorii trec fără ruşine de partea infractorilor. Am văzut acest fenomen în anii 2005-2008, când DNA-ul a devenit activ şi a început să-i aducă pe marii corupţi în faţa Justiţiei: magistraţii tergiversau procesele, în speranţa că faptele se vor prescrie, iar când erau obligaţi să dea soluţii erau cât se poate de înţelegători, în loc să dea un exemplu care să descurajeze. În ultimele săptămâni, judecătorii au luat câteva decizii memorabile:

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare (!), deşi DNA a arătat că prejudiciul din dosarul său este de peste 110 milioane de euro.

Dan Voiculescu a fost liberat condiţionat după ce a achitat între 3,75% şi 14,5% din prejudiciu (depinde cine calculează). Deşi el a fost condamnat în baza prevederilor noului Cod Penal, judecătoarea care l-a eliberat a invocat prevederile mai favorabile din codul ceauşist, din 1968.
Spre deosebire de Dan Voiculescu, Relu Fenechiu n-a achitat un leu din prejudiciu. În plus, doamna judcătoare Luminiţa Stativă, de la Judecătoria Vaslui, a decis să îi reducă 120 de zile din pedeapsă pentru cele 4 “lucrări ştiinţifice” scrise în puşcărie. Ea a ignorat o ordonanţă de urgenţă a fostului ministru al Justiţiei Raluca Prună, în care se stabilise ca un deţinut să beneficieze de o reducere de 30 de zile pentru toate cărţile scrise în penitenciar, nu câte o lună pentru fiecare dintre ele.

Exemple ar mai fi. Ar fi interesant de aflat cum a reuşit să scape fostul primar UNPR Neculai Onţanu, a cărui faptă – o banală mită de 1,4 milioane de euro – s-a prescris. Cine a tergiversat procesul?

Câteva cuvinte despre Curtea Constituţională care, sub bagheta lui Valer Dorneanu, a devenit un instrument în mâinile marilor corupţi, acţionând mai agresiv decât Parlamentul lui Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea. Nu mai departe de 5 iulie, CCR a legiferat o graţiere mascată, declarând constituţională prevederea potrivit căreia deţinuţii îşi pot „cumpăra” zile libere. Mai mult, CCR a hotărât că această lege poate fi aplicată retroactiv. Singura opozantă la gaşca Dorneanu din CCR a rămas doamna Livia Stanciu, căreia însă i s-a pus pumnul în gură: preşedintele CCR poate refuza publicarea în Monitorul Oficial a opiniilor separate. Domnul Daniel Morar, pe care l-am admirat ca şef al DNA, tace complice cu banda pesedistă…

Vedem, deci, în aceste zile, că Răul n-a fost smuls de la rădăcină din Justiţie. Câtă vreme DNA-ul a fost puternic şi a avut susţinere politică, judecătorii pesedizaţi, prietenii marilor corupţi, au stat ascunşi. Acum, când DNA-ul este sub asediu şi este evident că nu mai are nici o susţinere – nu dau doi bani pe declaraţiile formale ale preşedintelui Iohannis, faptele sale îl contrazic – au scos capul.

Oamenii buni, precum judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a sancţionat exemplar pe turnătorul Felix, sunt alungaţi cu pietre. Nu cred că este o întâmplare faptul că dosarul lui Sorin Oprescu este judecat cu uşile închise de către exact aceeaşi doamnă care l-a eliberat pe Dan Voiculescu.

Eu cred că primii care trebuie să protesteze şi să oprească pesedizarea Justiţiei sunt magistraţii corecţi. Nu trebuie să mai tacă, sunt convins că ei ştiu mai bine decât mine ce se întâmplă. Onoarea breslei lor este în joc. Iar pentru pterodactilii comunişti strecuraţi de PSD în CCR soluţia este legea lustraţiei: fără securişti şi comunişti care au deţinut funcţii de conducere în PCR sau au lucrat în „aparatul de partid” în structurile statului român! Am curăţa nu doar Curtea Constituţională, dar şi ministerul de Externe şi serviciile secrete.

Aştept un parlamentar curajos – de unul singur este nevoie – care să promoveze legea lustraţiei! 

Cele mai citite

Un viitor Parc de distracții la Parța, în județul Timiș

În județul Timiș se pune la cale construirea pe o suprafață imensă a unui Parc de distracții, asemănător Futuroscope sau Tivoli, pe 70 de...

Acum îți poți face asigurarea RCA online rapid, în două minute, direct de pe telefonul mobil

Dacă ai avut ghinionul să fii asigurat RCA la City Insurance, trebuie să știi – sau să-ți amintești – că polița ta a expirat...
00:00:32

Japonia spune că testul cu racheta nord-coreeană e un act provocator

Japonia spune că testul cu racheta nord-coreeană efectuat în preajma vizitei președintelui SUA în regiune e de fapt un act provocator.Ministrul japonez al Apărării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă