17.2 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeSpecialShhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea...

Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD? │Cea mai citită opinie a săptămânii

În cancelariile occidentale au fost momente serioase de stupoare, în cele din Orientul Mijlociu și Asia – de uimire mulțumită, în vreme ce în PSD s-a lăsat o liniște care nu prevestește nimic bun. Sevil Shhaideh va fi, la 52 de ani, prima femeie musulmană care va conduce guvernul unei țări din Uniunea Europeană.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nici nu știa câte valuri va face ideea lui de a o pune în fruntea Guvernului pe această femeie care a fost mâna lui dreaptă ani în șir. Cota lui ar putea crește în afară, printre liderii progresiști din Uniunea Europeană, care s-ar putea să nu înțeleagă prea bine că e o simplă coincidență faptul că Shhaideh este tătăroaică musulmană  și că Dragnea o vrea în fotoliul de prim-ministru doar fiindcă are „încredere totală“ în ea. În partid însă lumea nu e mulțumită, fiindcă Shhaideh e nou-venită în PSD, altfel spus nu a fost la nunțile și înmormântările marii familii social-democrate, acolo unde se călesc sentimentele de fraternitate și, mai ales, nu a muncit în campaniile electorale. Cum e posibil ca președintele PSD să aibă încredere doar în Shhaideh? Acest lucru îi jignește pe mulți fruntași social-democrați care au muncit cot la cot cu noul mare lider. Îi deranjează secretomania lui Dragnea, felul autoritar în care a decis cine va fi premier și, mai ales, soluția în sine. Shhaideh nu e de-a lor. În plus, pare mai degrabă o tehnocrată, iar Dragnea prin această propunere calcă în picioare toată campania electorală a PSD, despre străinii care vor să ne ia țara, despre premierul Dacian Julien Cioloș, vândut Bruxelles-ului, despre Soros, despre importanța românității și despre ineficiența tehnocraților.

Sevil Shhaideh are în spatele ei o carieră lungă în administrația publică – așa l-a și cunoscut pe Dragnea, pe vremea când el era șeful Consiliului Județean Teleorman și preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (2004-2012), iar ea coordona principalele programe ale acestei organizații. Shhaideh a devenit furnica din spatele greierului și mai mult decât atât. Dragnea a fost martor la căsătoria ei cu sirianul Shhaideh Akram, care face afaceri în România și investește cu sârg în piața imobiliară a țării lui, fără să fie descurajat de război. Omul a cumpărat în 2013 un apartament de lux la Damasc, deși mai are și altele în capitala Siriei. Se spune că e simpatizant al președintelui Bashar al-Assad și că are proprietăți inclusiv în Latakia, acolo unde se află baza militară a Rusiei. Toate aceste detalii nu pot afecta, însă, ascensiunea soției sale spre vârful Guvernului.

Klaus Iohannis este nevoit să fie de acord cu Sevil Shhaideh ca șefă a Guvernului. Nu poate declanșa un război al orgoliilor, chiar dacă Dragnea l-a amenințat fără niciun fel de subtilitate atunci când a spus că e singura propunere pe care o face, sugerând că, dacă nu o acceptă, președintele ar putea să aibă de-a face cu majoritatea de 60% pe care PSD și-a făcut-o prin acordurile semnate cu ALDE și UDMR. Altfel spus, Iohannis ar putea fi suspendat oricând. Poate că Dragnea a câștigat, pentru moment, războiul cu Iohannis, dar nu e sigur că va fi la fel de victorios și în interiorul partidului. Înaintea lui au mai fost trădați de PSD Năstase, Iliescu, Geoană, Ponta.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă