Mulți copii se tem de alimente necunoscute, nedorind să încerce ceva neobișnuit pentru ei. Însă chiar și cei mai mofturoși pot fi convinși să mănânce. Secretul constă în cum le prezentați meniul.
Marilena Oprișanu
Nutriționist și chef dietetician www.holistik.ro
La o vârstă fragedă, gusturile copiilor sunt conservatoare și este normal ca unii dintre aceștia să nu dorească să experimenteze ceva nou.
Se întâmplă adesea ca un copil să refuze anumite produse, cum ar fi brânza, ouăle, legumele proaspete sau carnea. Încercați să le oferiți aceleași alimente, însă preparate în mod diferit. De pildă, micutii acceptă să mănânce chifteluțe, dar refuză carnea fiartă. Nu intrați în panică și nu insistați să mănânce, pe considerentul că un preparat este foarte util și sănătos. Există multe modalități de a-l determina să consume alimentele recomandate de pediatru sau nutriționist. Un truc de mare succes este să-i oferiți mâncarea într-un vas pe care copilul îl adoră.
Ouăle, cerealele și produsele din carne nu trebuie preparate convențional. Pentru inspirație aveți la dispoziție o mulțime de site-uri care prezintă diferite forme de gătit, mai atrăgătoare pentru cei mici.
Nu încercați să-i dați copilului o porție de adult. Puneți-i mai puțin, iar dacă preparatul este pe gustul lui, va cere o suplimentare a porției. Dacă noi, adulții, cumpărăm din magazin doar ceea ce ne place, de ce să ne obligăm tocmai propriii copii să mănânce ceea ce lor nu le place?
Să presupunem că ați făcut un tort frumos, cu glazură, iar copilul are dorința de a mânca această glazură specială. În acest caz, se taie o bucată la alegerea lui și i se lasă libertatea deplină a modului în care aceasta va fi mâncată.
Mâncarea la școală și grădiniță
Din păcate, alimentația corectă nu se potrivește bine cu viața şcolară sau cu grădinița. Meniurile și alimentele nu sunt de calitate, iar timpul de masă este limitat, situație în care copilul nu simte plăcerea alimentației. Mesele de la școală sau grădiniță, cu rare excepții, devin din ce în ce mai mult un fast-food. Dorința clară a părinților în acest caz este de a hrăni copilul acasă cu ceva util, organizându-i o dietă adecvată. Important este ca reacția părinților să nu fie exagerată.
Trăim într-o lume în care biscuiții ambalați, burgerii și chips-urile care apar în reclamele TV devin bune gustări și dulciuri, pe care copiii le adoră și le găsesc la fiecare colț de stradă. Desigur, părinții încearcă să controleze accesul copiilor la astfel de produse de tip fast-food, însă probabilitatea ca aceștia să renunțe la ele este mică.
Controlul parental a fost cercetat în numeroase studii, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că nu este atât de simplu să ții în frâu preferința de alimentație a copilului. Tot aceștia mai spun că în mod ideal părinții nu ar trebui să controleze copiii, ci să-i lase pe ei să aleagă ce să mănânce, bazându-se pe alimentația sănătoasă de acasă. Într-o lume plină de chips-uri, ciocolată și burgeri, educația alimentară este necesară.
Printre factorii diverși în dezvoltarea și sănătatea copilului, cel mai important rol îl are nutriția. Exemplele dietelor părinților influențează dezvoltarea ulterioară a copilului și starea sa de sănătate, nu numai în copilărie și adolescență, ci, de asemenea, la vârsta adultă.
Lipsa unei diete sănătoase poate provoca oprirea creșterii, a dezvoltării fizice și psihice, și poate afecta formarea structurii osoase și a dentiției. Acest lucru este valabil mai ales pentru preșcolari.
Ce se înțelege printr-o dietă sănătoasă și cum ar trebui să fie aceasta pentru un copil? Pe scurt, nutriția copilului înseamnă o dietă sănătoasă urmată de întreaga familie.