25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSfârşitul "resetării" americano-ruse?

Sfârşitul “resetării” americano-ruse?

SUA au anunţat la Viena că au suspendat aplicarea unor angajamente asumate în termenii Tratatului privind forţele convenţionale în Europa (FCE) faţă de Rusia, patru ani după ce Moscova şi-a îngheţat participarea fără a se retrage din FCE. Purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a precizat că SUA sunt dispuse să reia schimbul de informaţii cu Rusia dacă Moscova îşi respectă obligaţiile asumate prin tratat.

Anunţul intervine după eşecul negocierilor Washing-tonului şi al aliaţilor săi din NATO cu Rusia de a relansa tratatul care priveşte numărul şi poziţionarea trupelor şi a armelor convenţionale ce sunt staţionate în Europa. Aliaţii europeni, care sunt semnatari ai Tratatului FCE, vor opri la rândul lor schimbul de informaţii cu Rusia. Concret, a precizat Victoria Nuland, „SUA nu vor mai accepta inspecţii ruse la bazele nostre aflate sub FCE şi nu vom furniza Rusiei notificări anuale şi informaţii militare prevăzute în tratat”.

Oficialul american a subliniat că SUA nu vor abandona tratatul, Wa-shing-tonul va continua să schimbe date cu alte naţiuni semnatare şi speră ca Rusia să revină în pact. Administraţia Obama a făcut din ameliorarea relaţiilor cu Rusia o prioritate şi a obţinut un anume succes, cum este cazul ratificării unui important nou tratat de control al armelor nucleare care a intrat în vigoare în acest an. Washingtonul a sperat că Tratatul, cunoscut ca New Start, va stimula progresul unui program mai ambiţios de control al armelor cu Rusia, dar negocierile sunt în punct mort din cauza tensiunilor legate de planurile americane de apărare antirachetă în Europa.

Tratatul FCE iniţial a fost negociat între cei 22 de membri ai NATO şi ai Pactului de la Varşo-via şi în momentul semnării, în noiembrie 1990, obiectivul era de înlocuire a confruntării militare cu un nou model de relaţii de securitate. Tratatul limita numărul de tancuri, avioane şi alte arme grele nenucleare care puteau fi amplasate la vest de Ural, graniţa Rusiei europene.

O nouă versiune revizuită a fost semnată în noiembrie 1999 la Istanbul, cu fixarea limitelor forţelor convenţionale pe bază naţională, şi nu de la bloc la bloc, cum se definea în documentul din 1990, dar ţările din NATO au refuzat ratificarea, condiţionând ca Rusia să-şi onoreze promisiunea de a retrage trupele din Georgia şi din regiunea separatistă Transnistria în Moldova.

În 2007, fostul preşedinte rus, actualul premier Vladimir Putin a declarat că tratatul original este caduc şi a îngheţat participarea Rusiei la CFE fără a se retrage, argumentând că cir-cumstanţe excepţionale pun în pericol securitatea ţării. Moscova doreşte ca ţările NATO să ratifice versiunea adaptată a CFE, care nu privilegiază logica coaliţiei.

Medvedev recunoaşte

Aflat la Vladikavkaz, preşedin-tele rus a declarat că riposta militară a Moscovei la ofensiva georgiană în Osetia de Sud a împiedicat Georgia şi Ucraina să adere la NATO. „Dacă am fi ezitat în 2008, am fi avut acum o altă situaţie geopolitică în Caucaz şi multe ţări, care încercau să intre artificial în NATO ar fi deja membre ale acestei alianţe.”

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă