9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialSeverin Tcaciuc a scăpat de cinci ani de închisoare

Severin Tcaciuc a scăpat de cinci ani de închisoare

Un dosar în care Severin Tcaciuc a fost condamnat la cinci ani de închisoare, a fost trimis spre rejudecare de Tribunalul Harghita n instanţa a admis apelurile formulate de Severin Tcaciuc, colaboratorii săi Ioan Moroşan, Cristian Socaciu, Radu Tudoreanu, dar şi a patronului Constantin Bujorean, acuzaţi că acum 11 ani au prejudiciat bugetul cu peste 500 de milioane de lei vechi.

Tribunalul Harghita a clarificat dosarul vechi din 2003 în care Severin Tcaciuc, alături de alţi colaboratori ai săi, printre care fostul director economic al firmelor sale – Ioan Moroşan, directorul comercial Cristian Socaciu, partenerii de afaceri Constantin Bujorean, Ioan Mercaş şi Radu Tudoreanu precum şi angajaţii Maria Petrescu şi Angela Magopeţ fuseseră condamnaţi anterior la ani grei de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Cererile tuturor inculpaţilor apelanţi au fost admise, cauza fiind trimisă spre rejudecare la instanţa de fond – Judecătoria Miercurea Ciuc.

În acest context, toate condamnările pronunţate au fost şterse cu buretele, judecarea dosarului care vizează afaceri ilegale cu combustibil săvârşite acum mai bine de zece ani, trebuind să fie luată de la capăt.

Acum un an, ziarul Obiectiv relata despre Constantin Bujoreanu, om de afaceri sucevean implicat în tranzacţiile imobiliare cu terenurile ce au aparţinut defunctei firme Zimbru, care a primit o condamnare la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală, uz de fals şi înşelăciune. Constantin Bujoreanu se afla acum unsprezece ani alături de Severin Tcaciuc şi împreună cu acesta pusese la cale o modalitate simplă şi eficientă de a câştiga bani, vânzând prin benzinăriile proprii solvenţi de extracţie, combustibil care nu era purtător de accize la preţ, drept benzină. Constantin Bujoreanu, patron atunci la SC AUTO OIL SRL din Bosanci, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, înşelăciune cu privire la calitatea produselor şi uz de fals. Era vorba despre falsificarea de facturi, vânzarea către cumpărătorii veniţi cu maşinile la pompele benzinăriei sale a unor solvenţi de extracţie, drept motorină de cea mai bună calitate. În data de 19 martie 2003, Constantin Bujoreanu a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru săvârşirea infracţiunilor mai sus amintite, într-un dosar amplu, în care se regăseau Severin şi Aneta Tcaciuc, Ion Moroşan şi Cristian Socaciu. Atât benzinăriile lui Severin cât şi cea aparţinând consăteanului său, Constantin Bujoreanu, se aprovizionau cu combustibili contrafăcuţi pe care îi justificau în contabilitate cu facturi false aduse de la SC LINEL IMPEX SRL, unde administratori erau Maria Petrescu şi Ion Mercaş, trimişi de asemenea în judecată pentru fals, înşelăciune şi complicitate la evaziune fiscală.

Procurorii Curţii de Apel Suceava au constatat atunci că în calitatea sa de asociat şi administrator la SC AUTO OIL SRL Bosanci în anii 2000 – 2001, conform înţelegerii cu Maria Petrescu şi Ioan Mercaş, Bujoreanu a înregistrat în contabilitate documente justificative false pentru cantitatea de 278.889 litri de motorină, în valoare de 3,5 miliarde de lei, în baza cărora patronul bosăncean s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale în valoare totală de 528 milioane de lei, la cursul acelor timpuri. ~n plus, Bujoreanu a fost judecat şi pentru că a înşelat cumpărătorii care au achiziţionat de la staţia de carburanţi aparţinând SC AUTO OIL SRL Bosanci solvent de extracţie, livrat drept benzină Premium 2.
De reţinut că LINEL IMPEX SRL, a cărei administratori erau cei doi a furnizat în acelaşi scop facturi false şi către SC Seven American Trading SRL Suceava, firma lui Severin Tcaciuc. În acest dosar, Tcaciuc a primit condamnări totale de 13 ani de închisoare, cinci ani cu executare, foştii lui locotenenţi, Cristian Socaciu şi Ioan Moroşan au primit de asemenea pedepse cu închisoarea. Socaciu a fost condamnat la câte patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi înşelăciune privind calitatea mărfii, iar Moroşan la câte doi ani de închisoare pentru două infracţiuni de evaziune fiscală.
Retrimiterea spre rejudecare a cazului ar putea însemna prescrierea acestui dosar, fiindcă este greu de crezut că într-un termen rezonabil, acest caz va fi soluţionat.

La începutul acestui an, Severin Tcaciuc a mai scăpat încă odată printre degetele justiţiei şi a fost pus în libertate din penitenciar, după ce fusese extrădat din Austria. Tcaciuc a folosit prilejul şi plecat rapid din nou în Austria, unde se află şi acum în aşteptarea prescrierii faptelor pentru a fost condamnat în mai multe dosare penale la mai mulţi ani de închisoare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 647: Putin și Zelenski, strategii de întărire a armatelor

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care ordonă creşterea cu 15% a numărului militarilor din cadrul armatei, dispoziţie pe care...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă