32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialSenatul a aprobat plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Care este valoarea maximă

Senatul a aprobat plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Care este valoarea maximă

Senatul a aprobat, în şedinţa de plen de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, informează Mediafax.

Senatorii au decis că nivelul maxim trebuie să fie plafonat la suma de 8.500 de lei pe lună.

Proiectul de lege a fost votat cu 72 voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” şi patru abţineri.

"E o ordonanţă pe care Guvernul a gândit-o superficial. E o politică represivă la adresa familiei şi la adresa creşterii natalităţii (…) Nu doar grupul liberal a sesizat aspectele de constituţionalitate. Sunt foarte mulţi cei care le-au sesizat. Din păcate, Avocatul Poporului, prietenul PSD, nu a înaintat sesizarea noastră la Curtea Constituţională şi, evident, dacă ordonanţa va fi votată, va exista o sesizare la CCR (…) Sunt afectate indemnizaţii în plată, ceea ce nu este deloc corect (…) A fost o ordonanţă care nu justifica deloc urgenţa, dat fiind faptul că spuneţi că sunt afectate de această măsură doar câteva sute de persoane. Eu cred că este o obrăznicie din partea Executivului să tratezi familiile ca pe asistaţi sociali. Nimeni nu stă nici la uşa PSD, nici la uşa ALDE să ceară aceşti bani, pentru că PSD sau ALDE îi au în buzunar şi doresc sau nu doresc să îi dea", a spus Alina Gorghiu (PNL) la dezbaterea proiectului de lege.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, în timpul dezbaterilor, că legea va duce la realizarea unei ”corectitudini” şi la ”corectarea derapajelor”.

"Eu nu am văzut această ordonanţă ca fiind o lege care să plafoneze, ci care să realizeze o corectitudine în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului. Banii nu sunt ai PSD, nici ai PNL, dar niciun leu nu se poate distribui decât potrivit legislaţiei pe care Parlamentul României o aprobă. Şi această lege asta vine să facă: să corecteze derapajele", a afirmat Andronescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă