23.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSenatorul Victor Mocanu - trei ani ศ™i jumฤƒtate de PUศ˜Cฤ‚RIE pentru fraudฤƒ...

Senatorul Victor Mocanu – trei ani ศ™i jumฤƒtate de PUศ˜Cฤ‚RIE pentru fraudฤƒ cu aparaturฤƒ MEDICALฤ‚

Senatorul Victor Mocanu, fost preลŸedinte al Consiliului Judeลฃean Buzฤƒu, a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie la 3 ani ลŸi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în legฤƒturฤƒ cu fraudarea unor contracte de achiziลฃie aparaturฤƒ medicalฤƒ pentru Maternitatea Spitalului Judeลฃean. 

În dosar au mai fost condamnaลฃi: Constantin Lungu (fost director executiv al Direcลฃiei pentru Administrarea Patrimoniului ลŸi Investiลฃii din CJ Buzฤƒu) – 3 ani închisoare cu executare; Daniel Bฤƒdic – 3 ani cu suspendare; Eugenia Husea – 2 ani ลŸi 6 luni cu suspendare. 

Instanลฃa a mai dispus ca senatorul Victor Mocanu sฤƒ plฤƒteascฤƒ în solidar cu ceilalลฃi inculpaลฃi ลŸi SC Medical Finance Projects SRL suma de 565.445 lei cฤƒtre Consiliul Judeลฃean Buzฤƒu. 

Decizia nu este definitivฤƒ ลŸi poate fi atacatฤƒ cu apel. 

Senatorul Victor Mocanu a fost trimis în judecatฤƒ de DNA în decembrie 2013 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formฤƒ calificatฤƒ ลŸi în formฤƒ continuatฤƒ. 

În rechizitoriu, procurorii au reลฃinut cฤƒ, în perioada 6 aprilie – 14 mai 2012, prin încฤƒlcarea atribuลฃiilor de serviciu avute în calitate de preลŸedinte al CJ Buzฤƒu, Victor Mocanu, urmare a unei înลฃelegeri cu Daniel Bฤƒdic, asociat ลŸi administrator al SC Medical Finance Projects SRL BucureลŸti, în scopul inaugurฤƒrii aparente a noului sediu al Maternitฤƒลฃii – Secลฃie Exterioarฤƒ a Spitalului Judeลฃului Buzฤƒu, a încheiat, în condiลฃii de nelegalitate, cu societatea menลฃionatฤƒ, opt contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care ลŸapte de achiziลฃie directฤƒ ลŸi unul de închiriere). 

DNA susลฃine cฤƒ Victor Mocanu a aprobat efectuarea plฤƒลฃilor în condiลฃiile în care echipamentele medicale, pe lângฤƒ faptul cฤƒ fuseserฤƒ supraevaluate, nici nu fuseserฤƒ livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vฤƒdit ineficiente din punct de vedere economic. 

Achiziลฃiile s-au desfฤƒลŸurat cu sprijinul lui Constantin Lungu (director executiv al Direcลฃiei pentru Administrarea Patrimoniului ลŸi Investiลฃii din CJ Buzฤƒu), care a întocmit în fals mai multe documente, ลŸi Eugeniei Husea, care, în calitate de reprezentant comercial al firmei respective, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziลฃiilor publice directe în cazul echipamentelor medicale prin obลฃinerea unor oferte de preลฃuri supraevaluate ลŸi transmiterea acestora cฤƒtre CJ Buzฤƒu. 

"Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpฤƒrare), din care rezultฤƒ obligaลฃii de platฤƒ pe seama fondurilor publice cu încฤƒlcarea dispoziลฃiilor legale, a creat premisa efectuฤƒrii de plฤƒลฃi în cuantum total de peste 2,2 milioane lei (echivalent a peste 503.000 euro), fฤƒrฤƒ TVA, din bugetul judeลฃului Buzฤƒu, în favoarea firmei respective, reprezentând facturile emise de aceastฤƒ societate în baza contractelor încheiate. 

DNA precizeazฤƒ cฤƒ paguba cauzatฤƒ efectiv pânฤƒ la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 lei ลŸi reprezintฤƒ valoarea plฤƒลฃilor efectuate în baza contractelor de cumpฤƒrare directฤƒ, fฤƒrฤƒ ca bunurile sฤƒ fie livrate. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Fostฤƒ ศ™efฤƒ a TVR acuzฤƒ managementul actual de cheltuieli nejustificate ศ™i declin grav al televiziunii publice

Ramona Sฤƒseanu, fostฤƒ preศ™edintฤƒ interimarฤƒ a TVR, a trimis o scrisoare deschisฤƒ Comisiei pentru Culturฤƒ din Camera Deputaศ›ilor, รฎn care avertizeazฤƒ asupra unei situaศ›ii...

Atacurile masive israeliene zguduie Beirutul: 11 lovituri consecutive au vizat Hezbollah

Noaptea trecutฤƒ, capitala Libanului a fost scena unor atacuri aeriene intense, Israelul lansรขnd cel puศ›in 11 lovituri consecutive, una dintre ele avรขnd ca ศ›intฤƒ...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei รฎn august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul Romรขniei a รฎncasat 44,2 miliarde de lei รฎn luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuศ›ii sociale ศ™i impozite pe venit ศ™i profit,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ