6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialŞeful spionilor Armatei i-a păcălit pe parlamentarii care anchetează alegerile prezidenţiale din...

Şeful spionilor Armatei i-a păcălit pe parlamentarii care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009

Jurnalistul Silviu Sergiu, senior editor la "România liberă", susţine, pe pagina sa de Facebook, că generalul Marian Hăpău, actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), nu a spus adevărul atunci când a precizat că instituţia sa nu deţină tehnică de ascultare-interceptare.

"Revin la cazul col. (r) Doru Paraschiv, ofiţer de contra-informaţii militare, audiat ieri de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Nu de alta, dar poate interesează pe cineva din instituţiile care ar trebui să facă lumină cu adevărat.

Comisia l-a audiat şi pe gen. Marian Hăpău, actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA). Vreau să punctez un fals, al doilea, susţinut de gen. Hăpău cu acest prilej. El a susţinut că DGIA nu deţine tehnică de interceptare a comunicaţiilor. Dacă ar fi adevărat, cred că DGIA ar fi singurul serviciu secret din lume care nu ar avea o astfel de tehnică.

Nu este adevărat. DGIA are microbuze Mercedes Vito dotate cu astfel de tehnică extrem de performantă. Tehnica a fost primită cadou de la serviciul secret al Armatei americane, deoarece, de la Watergate încoace, acesta nu mai are dreptul legal să deţină astfel de aparatură pe teritoriul ţării, ci doar în teatrele de operaţii.

Ar putea fi verificate microbuzele Mercedes Vito înmatriculate cu B 54 DMX, B 36 HOX, B 14 CVX, IF 14 BAV, B 30 JUZ, B 20 DFZ. Parlamentarii pot foarte uşor să demonteze falsurile susţinute de gen. Hăpău. Dacă vor cu adevărat. pentru asta este însă nevoie de o anchetă serioasă la DGIA şi de suspendarea gen. Hăpău din funcţia de şef, pentru a nu periclita cercetările. Lucru imposibil în democraţia noastră originală…" a scris jurnalistul

El a adăugat că, potrivit Hotararii CSAT S-153 din 23.06.2004 (secret de serviciu), Direcţia Generală de Informaţii a Apărării este autorizată ca Autoritate Naţională SIGINT în relaţia cu Statul Major Militar Internaţional şi comandamentele strategice NATO. "Adică interceptează cam tot ce înseamnă semnal electronic", a precizat jurnalistul.

Anterior, Silviu Sergiu dezvăluise că nu este adevărată nici informaţia potrivit căreia sistemul criptat de comunicaţii Tetra Dimetra, despre care col. Doru Paraschiv a susţinut că a fost folosit de cei din sufrageria lui Gabriel Oprea in timpul alegerilor prezidenţiale, ar fi fost  implementat de STS si oferit MApN.

"Fals! M-am ocupat de subiect, iar MApN mi-a transmis că sistemul TETRA DIMETRA a fost achizitionat de minister. De altfel acest lucru este menţionat şi în Buletinul de achiziţii nr. 1/ 2008, pe care-l găsiţi pe siteul MApN. Aşadar, MApN a achiziţionat un astfel de sistem de comunicaţii criptate, cu doar un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2009. Iar actualul şef al serviciului secret al Armatei spune că STS l-a achiziţionat", a adăugat Silviu Sergiu.

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă