19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației române și secretarul general al NATO, convorbire telefonică. Stoltenberg a...

Șeful diplomației române și secretarul general al NATO, convorbire telefonică. Stoltenberg a apreciat angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia oficialul Alianței Nord-Altantice și-a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca 2% pentru Apărare, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă. 

„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul și perspectivele de punere în aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu accent pe măsurile vizând consolidarea apărării și descurajării aliate în zona Mării Negre. Au fost salutate progresele deja obținute și a fost subliniată necesitatea continuării eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel", precizează sursa citată.

Astfel, ministrul de Externe a subliniat „importanța unei abordări unitare din partea Alianței, care să asigure coerența de acțiune între dimensiunea nordică și cea sudică a flancului estic". Mai mult, Teodor Meleșcanu a evocat angajamentul ferm al României pentru „o relație transatlantică puternică, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării".

La rândul său, secretarul general al NATO a adresat mulțumiri pentru contribuția de substanță a României la operațiile și misiunile aliate, în special în Afganistan.

„Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-și respecta obligațiile în calitate de stat membru NATO", mai precizează MAE.

O întâlnirea dintre ministrul român de externe Teodor Meleșcanu și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost amânată, a anunțat luni Alianța Nord-Atlantică. NATO a anunțat că întâlnirea va fi reprogramată la o dată care va fi anunțată ulterior. Comunicatul Alianței nu a precizat și motivul amânării.

Ministrul român de externe s-a aflat luni, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă