17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației iraniene anunță când va fi încheiat acordul nuclear

Șeful diplomației iraniene anunță când va fi încheiat acordul nuclear

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a afirmat, luni, că un acord cu Occidentul asupra controversatului program al Teheranului este “posibil” până la termenul de la 30 iunie, informează Mediafax.

“Există un angajament politic din partea tuturor pentru a obține progrese”, a declarat Mohammad Javad Zarif, la încheierea unei reuniuni, desfășurată la Luxemburg, cu omologii săi britanic, german și francez, precum și cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, conform AFP.

Citește și: Premierul israelian: Acordul asupra programului nuclear iranian poate fi oprit

Și, a continuat el, “dacă există această voință politică de a accepta realitatea și de a obține progrese pe baza a ceea ce am căzut de acord la Lausanne, atunci este posibil să încheiem (aceste negocieri) până la termenul limită sau câteva zile mai târziu”.

Iranul și Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) sunt angajate de peste 20 de luni în negocieri intense. Acordul final la care părțile speră să ajungă înainte de 30 iunie trebuie să garanteze caracterul pașnic al programului nuclear al Republicii Islamice, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care au consecințe negative asupra economiei iraniene.

Citește și: Ce spune Obama despre programului nuclear iranian

Locul și data ultimului ciclu de negocieri la cel mai înalt nivel, pregătit de la începutul lunii iunie, la Viena, de experți ai părților implicate, nu au fost precizate până în prezent.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă