14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialŞeful CSM: I-am trimis o scrisoare lui Antonescu pentru a primi noua...

Şeful CSM: I-am trimis o scrisoare lui Antonescu pentru a primi noua Constituţie

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuiau să dezbată în şedinţa de joi modificările din Constituţie privind autoritatea judecătorească, dar nu au făcut acest lucru deoarece nu au avut documentul oficial.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a declarat, joi, că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, prin care a cerut să se comunice şi CSM materialul pe care s-a lucrat la revizuirea Constituţiei.

Totodată, plenul Consiliului a hotărât să ceară Parlamentului ca membrii CSM să fie invitaţi la discuţii, atunci când sunt modificate legi privind puterea judecătorească.

”Având în vedere recomandările cuprinse în ultimul Raport MCV şi discuţiile purtate cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, Consiliul Superior al Magistraturii consideră necesară participarea la dezbaterile privind elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei ce vizează autoritatea judecătorească sau au un impact în activitatea judecătorilor şi procurorilor. Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, şi-a exprimat disponibilitatea de a se implica responsabil, cu eficienţă, în aspectele care privesc autoritatea judecătorească, în strictă conformitate cu litera şi spiritul actelor normative care guvernează justiţia română şi în directă conlucrare cu celelalte puteri ale statului de drept”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit ordinii de zi a plenului CSM de joi, la punctul 22 s-a aflat o notă a Direcţiei legislaţie cu privire la unele aspecte ce vizează activitatea comisiei de revizuire a Constituţiei.

Referitor la acest punct, judecătorul Bordea a spus, după şedinţa de plen, că CSM, practic, nu a dezbătut nimic, pentru că “nu avea ce să dezbată”.

“Discuţiile pe care le-am purtat în vara anului trecut cu reprezentanţii comisiei pentru revizuirea Constituţiei s-au oprit la acel moment. Ulterior, am discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, care ne-au solicitat participarea la toate discuţiile legate de revizuirea Constituţiei, în condiţiile în care autoritatea judecătorească este pusă în discuţie”, a adăugat şeful CSM.

Adrian Bordea a mai spus că speră în reluarea dialogului interinstituţional, după ce a trimis, miercuri, o scrisoare în acest sens preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

“Am fost invitaţi la dezbateri, dar nu şi la ultima şedinţă. Am fost invitaţi în vara anului trecut şi am expus puncte de vedere de care noi considerăm că s-a ţinut cont. (…) Deocamdată, nu avem niciun material transmis şi nu pot să vă spun niciun punct de vedere, pentru că nu cunosc ce anume”, a subliniat Bordea.

În scrisoarea trimisă de Bordea lui Antonescu se arată că CSM consideră cooperarea interinstituţională “esenţială” pentru eficientizarea şi asigurarea unui nivel înalt de independenţă şi de transparenţă a sistemului judiciar.

“Având în vedere că în spaţiul public au fost diseminate o serie de informaţii referitoare la unele modificări operate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, cu privire la proiectul de Lege privind revizuirea Constituţiei României, vă adresăm rugămintea de a transmite Consiliului Superior al Magistraturii ultima formă modificată a acestui proiect”, i-a transmis Bordea lui Antonescu.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă