15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialŞeful Centrului de Arşi din Bruxelles laudă personalul medical care a îngrijit...

Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles laudă personalul medical care a îngrijit răniţii de la Colectiv

Responsabilul Centrului de Arşi din Bruxelles, medicul militar Serge Jennes, a trimis o scrisoare deschisă autorităţilor medicale din Bucureşti în care declară că este afectat şi profund întristat de modul în care a fost utilizat un interviu în care a spus că pacienţii care au ajuns în Belgia după tragedia de la Colectiv sunt purtători de bacterii rezistente, precizând că în toate centrele de arşi din Belgia sunt probleme cu germenii multirezistenţi.

“Dacă, în cadrul vreunui interviu acordat jurnaliştilor, am adus jigniri personalului medical din Bucureşti sau din România prin anumite observaţii nepotrivite sau scoase din context, îmi exprim regretul profund cu privire la acestea şi îmi cer scuze. Aş dori, prin intermediul acestei scrisori, să îmi exprim din nou admiraţia sinceră pe care o am faţă de eforturile depuse de acest personal şi faţă de profesionalismul manifestat, fie că este vorba despre infirmieri, medici, asistenţi, ambulanţieri sau brancardieri, pe care am avut prilejul să îi cunosc la Bucureşti în zilele de 5 şi 6 noiembrie 2015”, spune medicul belgian în scrisoarea deschisă citată de news.ro.
 
Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles, colonel medic Serge Jennes, specialist în anestezie şi terapie intensivă, precizează că nu îşi aminteşte decât vag interviurile pe care le-a acordat, dar că nu a avut în niciun moment intenţia de a jigni pe cineva.
 
“Nu îmi amintesc decât foarte vag aceste interviuri, care erau centrate pe problema infecţiilor şi a deceselor înregistrate în rândul victimelor din clubul Colectiv. Nu am avut în niciun moment intenţia de a jigni pe cineva, iar în rândurile care urmează doresc să precizez opinia mea cu privire la modul în care au fost îngrijite în spitalele din Bucureşti victimele arse în catastrofa produsă la clubul Colectiv. Centrul de Arşi din Bruxelles a fost contactat foarte rapid de către autorităţile române în vederea obţinerii unui sprijin. Solidaritatea europeană a funcţionat foarte bine”, a adăugat medicul Serge Jennes.
 
Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles a explicat parcursul evenimentelor: “Începând cu data de 5 noiembrie 2015, o echipă de experţi în arsuri din centrul nostru a vizitat în jur de 100 de victime, spitalizate în diverse unităţi sanitare din Bucureşti. Echipa domnului dr. Raed Arafat a condus delegaţia noastră din spital în spital şi, de fiecare dată, primirea noastră a fost una călduroasă şi profesionistă. Am admirat calitatea îngrijirilor medicale acordate acestor numeroase victime, cu arsuri foarte severe atât la nivel cutanat, cât şi la nivel pulmonar, în toate unităţile de îngrijire intensivă din Bucureşti.”
 
Medicul belgian s-a declarat impresionat de capacitatea de îngrijire a unui număr atît de mare de arşi în centrele de îngrijire intensivă, în ciuda caracterului excepţional al acestui tip de traumatism. El a mai spus că a fost mişcat şi de nivelul ridicat de dotări, tehnice şi medicale, al acestor centre de îngrijire şi de atenţia acordată respectării regulilor de igienă, în ciuda unei supra-aglomerări a paturilor şi a stării de urgenţă.
 
“Cele opt victime grav rănite din Bucureşti pe care le-am primit în centrele noastre de arşi erau purtătoare de bacterii multirezistente la antibiotice. Este posibil ca acest punct să fi supărat pe cineva. Nu avusesem în mod direct toate aceste informaţii despre toţi pacienţii pe care am fost rugaţi să îi selecţionăm în vederea transferului către centre europene într-un interval de timp extrem de scurt. Am fost la căpătâiul a aproape 100 de pacienţi arşi într-un interval de 12 ore! Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis şi concis oferit de către personalul de la terapie intensivă şi medicii chirurgi, toţi dedicaţi şi profesionişti, care nu ne-au ascuns nimic cu privire la tratamentul în curs al pacienţilor lor sau asupra antibioticelor prescrise. Nu se cunoştea încă harta bacteriologică pentru toţi pacienţii şi ni se spunea acest lucru în momentul în care adresam întrebările. Aceasta este o realitate cu care ne confruntăm şi noi, în Belgia, din păcate”, a adăugat medicul colonel.
 
Serge Jennes a ţinut să precizeze că observaţiile lui nu au avut nicio conotaţie negativă, această situaţie nefiind imputabilă personalului medical.
 
“Este o realitate în numeroase ţări, aşa cum atestă literatura medicală de specialitate. Este pur şi simplu un aspect pe care l-am semnalat.  Şi noi avem, în Belgia, pacienţi purtători de bacterii multirezistente. În orice caz, acest lucru nu ar fi adus nicio schimbare la protocolul nostru de îngrijire al acestor victime. Personalul medical din Bucureşti a adoptat măsurile de izolare şi de prevenire a infecţiilor încrucişate, conform regulilor de igienă spitalicească recunoscute la nivel internaţional, şi asta în contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arşi din istoria internaţională recentă. Şi noi avem, în toate centrele de arşi din Belgia, probleme cu germenii multirezistenţi”, a mai spus medicul belgian.
 
El a adăugat că germeni respectivii nu sunt neapărat mai virulenţi decât anumiţi germeni sensibili “în mod normal“ la antibiotice. “De altfel, nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienţi din Bucureşti pe care i-am îngrijit în centrul nostru din Bruxelles. Nu suntem în măsură să oferim lecţii nimănui, dar putem împărtăşi din experienţele, eşecurile şi reuşitele noastre cu dumneavoastră. Medicii de terapie intensivă din spitalele din Bucureşti, pe care am avut onoarea să îi întâlnim,  ne-au impresionat prin profesionalismul lor, prin expertiza şi devotamentul de care au dat dovadă. Toţi s-au confruntat cu cazuri grave de arsuri cutanate şi pulmonare, cu risc vital încă din primul moment. Am fost impresionaţi în egală măsură de curajul, de moralul şi de încrederea în personalul medical al pacienţilor cu care am avut prilejul să discutăm în zilele de 5 şi 6 noiembrie 2015, precum şi de cunoştinţele de limbă engleză şi de nivelul lor ridicat de educaţie”, a mai spus medicul colonel.
 
Totodată, Serge Jennes a precizat că noul guvern român şi-a arătat atenţia faţă de victimele din Bruxelles în mai multe rânduri, de pildă cu ocazia vizitei premierului din decembrie 2015. “Declaraţiile de colaborare dintre ţările noastre privind îngrijirile medicale ale pacienţilor arşi au fost urmate de măsuri concrete şi rapide, în special în domeniul fizioterapiei şi al bandajelor compresive. Acest lucru era cel mai urgent”, a mai spus medicul.
 
El şi-a exprimat speranţa unor noi colaborări. “Centrul de arşi din Bruxelles este pregătit să facă acest schimb de experienţă în centrele de arşi. Aş dori să concluzionez şi să adresez încă o dată felicitările mele personalului medical din Bucureşti pentru devotamentul, angajamentul şi profesionalismul de care a dat dovadă faţă de drama colectivă majoră cu care s-a confruntat. Modul de acordare a îngrijirilor medicale a fost unul exemplar. Vreau să prezint scuzele mele cele mai sincere pentru observaţiile care au fost considerate nepotrivite sau care au fost scoase din context. Consider că jurnalistul/ jurnaliştii care m-au intervievat au avut ca scop crearea unei polemici în ţara dumneavoastră. A existat în mod evident o dorinţă de a utiliza observaţiile mele în scopul criticării comunităţii medicale din Bucureşti, fapt care nu a reprezentat în niciun moment intenţia mea. Sunt afectat şi profund întristat de modul în care a fost utilizat interviul pe care l-am acordat”, arată dr. Serge Jennes în finalul scrisorii deschise.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă