Comisia care verifica pregatirea candidatilor pentru sefia ANI acorda candidatilor puncte dupa bunul plac. Proba orala pentru ocuparea postului de sef al ANI se va relua dupa ce pretendentii primesc unda verde de la CNSAS.
Subiectele de la proba orala pentru sefia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au constat in prezentarea unui plan de management pe termen scurt si mediu privind organizarea si functionarea Agentiei, in timp ce lucrarea scrisa a continut trei teme. Daca la "scris" nu au fost probleme, calificandu-se cinci candidati, la oral, comisia de evaluare numita politic a introdus subiecte cel putin discutabile. Candidatii au fost nevoiti sa-si faca o autocaracterizare, care a fost punctata de examinatori dupa cum i-a taiat capul, in absenta unui sablon de corectare. Membrii comisiei nu au fost obligati sa dea explicatii pentru punctajul acordat, la proba orala nefiind posibila formularea unei contestatii. "In cadrul interviului, pentru prezentarea personala si prezentarea planului de management se puteau acorda maximum 50 de puncte, iar pentru aprecierea calitatilor personale, printre care rezistenta la stres, capacitatea de exprimare etc. s-au acordat tot 50 de puncte. In acest fel se explica ca nimeni nu a obtinut peste 70 de puncte, asa cum spune regulamentul", ne-a explicat judecatorul Gabor Koszokar, fost candidat pentru functia de vicepresedinte al ANI.
Postul de sef al Agentiei nu a fost ocupat deoarece nici un candidat nu a intrunit punctajul necesar.
In urma cu o luna, democratul Marian Zlotea, membru al Consiliului National de Integritate, a acuzat PNL ca incearca sa obtina prin orice mijloace conducerea ANI si a cerut asistenta din partea Comisiei Europene (CE) pentru elaborarea si corectarea subiectelor la examenul de ocupare a functiilor de conducere. Zlotea sustine ca a facut demersurile necesare la CE, dar nu a primit nici un raspuns. "Proba orala a constat in intrebari adresate candidatilor, fiecare membru avand posibilitatea de a nota raspunsurile cu puncte de la 1 la 70. Candidatii nu au fost pregatiti si nu au avut suficienta experienta juridica", ne-a declarat Marian Zlotea.
Un singur candidat, Alexandru Macovei, a promovat proba orala pentru ocuparea functiei de vicepresedinte al ANI, examenul urmand sa fie reluat. Macovei nu poate fi numit inca in aceasta functie deoarece nu s-a primit inca de la CNSAS avizul de necolaborare cu Securitatea. "Desi au trecut mai mult de 10 zile, nu am primit nimic de la CNSAS", ne-a mai spus Zlotea.