1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialȘefa Parlamentului australian și-a dat demisia. Care au fost motivele gestului ei

Șefa Parlamentului australian și-a dat demisia. Care au fost motivele gestului ei

Președinta Parlamentului australian, Bronwyn Bishop, și-a dat demisia, duminică, în urma unui scandal privind cheltuielile ei de călătorie, relatează AFP, conform AgerpresPremierul Tony Abbott a anunțat că va reexamina indemnizațiile clasei politice.

Fosta președintă a Parlamentului, membră a Partidului Liberal condus de Abbott, se afla într-o situație dificilă după publicarea unor informații potrivit cărora utilizase bani publici pentru unele călătorii, în special pentru o deplasare de 80 km cu elicopterul, care a costat 5.000 de dolari australieni (3.300 de euro) în cadrul unei operațiuni politice de colectare a fondurilor.

Bronwyn Bishop (72 de ani), președintă a Parlamentului din 2013, a declarat într-un comunicat că a luat decizia de a demisiona ‘din iubire și respect pentru instituția parlamentară și pentru poporul australian’.

Premierul Abbott a anunțat, la rândul său, o ‘revizuire fundamentală’ a cheltuielilor și indemnizațiilor parlamentarilor. ‘A apărut evident că problema nu este individuală, ci vizează sistemul în general’, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

El nu a criticat-o pe președinta Parlamentului — considerată a fi foarte apropiată de primul ministru și un om de bază al Partidului Liberal — dar a estimat că demisia acesteia era ‘ceea ce trebuia să facă’.

Dna Bishop a asigurat că va rambursa controversatul cost al călătoriei cu elicopterul cu o penalitate de 25 % și a calificat cheltuiala ca fiind ‘ridicolă’. Ea a promis, de asemenea, să ramburseze cheltuieli legate de deplasări pentru mariaje ale unor colege.

Apelurile lansate pentru demisia sa se intensificaseră în ultimele zile, în special din partea opoziției laburiste.

Aceasta este a doua demisie de la președinția Parlamentului australian în ultimii ani. Un alt președinte, Peter Slipper, fost membru al Partidului Liberal devenit deputat independent, a demisionat în octombrie 2012 ca urmare a alegațiilor de hărțuire sexuală, respinse ulterior de justiție.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă