16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Secretul statului Coreea de Nord“

„Secretul statului Coreea de Nord“

Phenianul progresează, în secret, în construirea de noi instalaţii militare şi nucleare şi sateliţii dezvăluie o lume ascunsă, îngrijorătoare, dar demonstrează şi că „răbdarea strategică“ – politica Administraţiei Obama faţă de Coreea de Nord – este un eşec.

Un documentar PSB privind „secretul statului Coreea de Nord”, care a folosit secvenţe pentru „a face lumină asupra lumii ascunse a populaţiei nord-coreene”, relevă că regatul ermit nu este chiar atât de izolat. Imaginile satelitare ale străzii dezvăluie viaţa cotidiană în imperiul comunist condus de Kim Jong-un, dar şi instalaţiile secrete ale Phenianului unde sunt dezvoltate armele de distrugere în masă.

Instalaţiile de cercetare şi dezvoltare din siturile de testări nucleare şi de rachete, ale instalaţiilor de îmbogăţire şi producţie de plutoniu şi uraniu, ale programelor ADM ale Coreii de Nord demonstrează angajamentul regimului într-un program de mai multe miliarde de dolari, comparabil cu proiectul Manhattan. În timp ce unii experţi afirmă că programul Nordului este un bluff destinat să facă presiuni asupra comunităţii internaţionale pentru un ajutor acordat Coreii de Nord, regimul acestei ţări pare să nu vrea să ascundă totul. Programul său emergent are o misiune de securitate ca şi o politică – de a da semnale lumii externe că este o forţă de care trebuie să ţină cont.

Şi, în timp ce marele public s-a preocupat de ultimele jocuri ale lui Dennis Rodman, Phenianul a lucrat şi anul 2013 a fost un an productiv pentru Coreea de Nord în efortul de modernizare a complexului nuclear al ţării.

Eforturi ascunse

Situat la circa 50 mile nord de Phenian, Yongbyon este cea mai veche ins­talaţie nucleară din Coreea de Nord, pe care sateliţii spioni americani au supravegheat-o îndeaproape de la debutul anilor 1960. În urmă cu doi ani, Nordul a lansat un important pro­gram de modernizare care în 2013 a început să dea rezultate, avasând programul său de arme nucleare. Probabil că una din surprizele cele mai notabile din 2013 este că Nordul a resuscitat un vechi reactor de producţie a plutoniului, care fusese închis în 2007, în cadrul unui acord la nivel multilateral în negocierile dintre cei 5 – SUA, China, Japonia, Rusia, Coreea de Sud – şi Coreea de Nord. Un element-cheie, plutoniul produs de acest reactor a fost utilizat ca mic arsenal nuclear pentru 8-12 bombe, potrivit unor experţi. Acum, că funcţionează din nou, aceştia estimează că poate produce materie pentru bombe în fiecare an. Coreea de Nord şi-a dublat şi dimensiunea noului complex de îmbogăţire a uraniului, de asemenea dezvăluită în 2010, dar nu este încă deplin operaţional. Phenianul a finalizat şi exteriorul unui reactor de apă uşoară destinat producerii electricităţii pentru ţara lipsită de energie – şi a construit o clădire de talia unui teren de fotbal care poate produce combustibil pentru acest mic reactor.

Atenţie, 2014!

Se presupune că Phenianul va repune în funcţiune o mare uzină de retratare – dezactivată tot în 2007 – care poate separa plutoniul din barele de combustibil iradiate în reactorul aflat în exploatare. De asemenea, trebuie supravegheată şi uzina de îmbogăţire a uraniului, ce poate deveni operaţională în acest an.

Situat într-o regiune muntoasă pustie, Punggye-ri a fost situl a trei teste nucleare cele mai recente, din februarie 2013. După explozie, Coreea de Nord a petrecut marea parte a anului trecut pentru pregătirea zonei detonărilor viitoare. Deşi nu există încă nici un semn că Phenianul prevede o nouă testare curând, sateliţii comerciali au reperat o nouă intrare în tunel şi o maşină ce forează roca în apropiere, ceea ce semnifică faptul că muncitorii lucrează la acest site. Odată terminat, Nordul va avea un total de trei tunele pregătite şi în aşteptarea detonărilor viitoare.

Situl Sohae, al lansărilor rachetelor din 2012, este de cinci ori mai mare decât Tonghae, veteranul instalaţiilor de testări ale Nordului. Şase noi proiecte de construcţii au început în 2013, care vizează modificarea tamponului utilizat pentru testele precedente ale vehiculului spaţial de lansare, Unha. Când modificările vor fi terminate, noul portal va fi în măsură să lanseze o rachetă mai mare cu 25%, cu un rapel ce poate fi în măsură să lanseze sateliţi pe orbită. Tehnologia noii rachete poate fi utilizată şi pentru dezvoltarea rachetelor purtătoare de ogive care vor fi capabile să zboare la distanţe intercontinentale. Experţii precizează că Nordul pare să fie în plină construcţie de rampe de lansare pentru testarea noilor rachete mobile în curs de dezvoltare – ceea ce include KN-08, o rachetă intercontinentală din gama rachete balistice mobile, reperate la paradele militare de la Phenian în 2012 şi din nou în 2013, şi considerate de Phenian ca o ameninţare potenţială pentru SUA, o dată ce vor fi desfăşurate.

În 2012, Nordul a efectuat teste pe marile motoare de rachete, iar construirea rampelor de lansare modificate ar urma să fie încheiată la finele acestei primăveri. În doar opt săptămâni, nord-coreenii au umplut un nou centru de lansare, de control şi de reluare a construirii unei clădiri de asamblare a rachetelor. Imaginile satelitare relevă clădiri vecine în construcţie care vor adăposti rezervoare de carburant de 3-4 ori mai mari decât cele necesare pentru susţinerea lansării unei Unha.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă