22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSecretarul general al NATO vizitează Afganistanul

Secretarul general al NATO vizitează Afganistanul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi dimneața prima sa vizită în Afganistan, la Kabul. Vizita a avut loc cu mai puţin de două luni înainte de încheierea misiunii de luptă a coaliţiei internaţionale în această ţară.

Potrivit Mediafax, Stoltenberg urmează să fie primit de către preşedintele afgan Ashraf Ghani şi şeful Executivului Abdullah Abdullah.

După încheierea misiunii de luptă a Forţei Internaţionale pentru Asistenţă şi Securitate a NATO (ISAF) prevăzută la sfârşitul lui decembrie, Alianţa Nord-Atlantică va fi prezentă în Afganistan, în 2015, printr-o nouă misiune, redusă, de asistenţă şi formare, numită "Susţinere Hotărâtă".

Stoltenberg se va întâlni de asemenea cu generalul John Campbell, comandantul ISAF, alţi oficiali din cadrul Forţei, cu reprezentantul civil al NATO Maurits Jochems, reprezentanţi de rang înalt ai comunităţii internaţionale şi membri ai societăţii civile afgane.

El va vizita militari din mai multe state membre NATO mobilizaţi în Afganistan, potrivit NATO, care nu a oferit alte detalii şi nu a precizat când se încheie vizita.

Stoltenberg, un fost premier social-democrat al Norvegiei, l-a înlocuit în funcţie, în septembrie, pe danezul Anders Fogh Rasmussen, mai scrie Mediafax.

La o zi după ce a preluat puterea, preşedintele afgan Ashraf Ghani a semnat cu Statele Unite şi NATO acorduri pentru menţinerea unor trupe străine în Afganistan, în cadrul noii misiuni.

Anul viitor aproximativ 12.500 de militari străini, dintre care 9.800 sunt americani, urmează să rămână în ţară în cadrul misiunii Susţinere Hotărâtă, reprezentând o parte din cei 140.000 de oameni mobilizaţi în perioada de vârf a misiunii de luptă, în 2011.

Cele mai citite

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă