0.3 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialSecretarul general al NATO vizitează Afganistanul

Secretarul general al NATO vizitează Afganistanul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi dimneața prima sa vizită în Afganistan, la Kabul. Vizita a avut loc cu mai puţin de două luni înainte de încheierea misiunii de luptă a coaliţiei internaţionale în această ţară.

Potrivit Mediafax, Stoltenberg urmează să fie primit de către preşedintele afgan Ashraf Ghani şi şeful Executivului Abdullah Abdullah.

După încheierea misiunii de luptă a Forţei Internaţionale pentru Asistenţă şi Securitate a NATO (ISAF) prevăzută la sfârşitul lui decembrie, Alianţa Nord-Atlantică va fi prezentă în Afganistan, în 2015, printr-o nouă misiune, redusă, de asistenţă şi formare, numită "Susţinere Hotărâtă".

Stoltenberg se va întâlni de asemenea cu generalul John Campbell, comandantul ISAF, alţi oficiali din cadrul Forţei, cu reprezentantul civil al NATO Maurits Jochems, reprezentanţi de rang înalt ai comunităţii internaţionale şi membri ai societăţii civile afgane.

El va vizita militari din mai multe state membre NATO mobilizaţi în Afganistan, potrivit NATO, care nu a oferit alte detalii şi nu a precizat când se încheie vizita.

Stoltenberg, un fost premier social-democrat al Norvegiei, l-a înlocuit în funcţie, în septembrie, pe danezul Anders Fogh Rasmussen, mai scrie Mediafax.

La o zi după ce a preluat puterea, preşedintele afgan Ashraf Ghani a semnat cu Statele Unite şi NATO acorduri pentru menţinerea unor trupe străine în Afganistan, în cadrul noii misiuni.

Anul viitor aproximativ 12.500 de militari străini, dintre care 9.800 sunt americani, urmează să rămână în ţară în cadrul misiunii Susţinere Hotărâtă, reprezentând o parte din cei 140.000 de oameni mobilizaţi în perioada de vârf a misiunii de luptă, în 2011.

Cele mai citite
00:00:49

Ostaticii eliberați se reunesc cu familia lor în Israel

Reuniuni emoționante au avut loc în Israel duminică (26 noiembrie), când ostaticii, care au fost ținuți de Hamas în Gaza, timp de săptămâni întregi,...

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta...

Câteva sute de câini pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o asociație caritabilă

Peste 400 de câini care urmau să fie sacrificați pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o organizație caritabilă britanică în...
Ultima oră
Pe aceeași temă