4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiţă susține că a ajutat-o pe Kovesi din ”prietenie” si din...

Sebastian Ghiţă susține că a ajutat-o pe Kovesi din ”prietenie” si din ”dragoste de tara”, dar nu ştie pentru ce faptă penală s-a auto-denunţat și nici măcar dacă șefa DNA a plagiat sau nu

Sebastian Ghiță nu știe pentru ce faptă penală s-a autodenunțat la Parchetul General şi nici dacă Laura Codruţa Kovesi a plagiat sau nu. El a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, că nici nu-l interesează dacă aceasta a copiat sau nu în teza de doctorat. Atunci a făcut totul „din prietenie”, dar acum lumea trebuie să înţeleagă că „lucrurile nu funcţionează normal”.

Deputatul Sebastian Ghiţă a mărturisit că, în 2012, când au apărut suspiciuni legate de posibila plagiere a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, a făcut demersuri pe lângp experţii din comisia tehnică însărcinată cu verificarea lucrării. El spune că, din prietenie pentru Laura Codruţa Kovesi şi din grijă pentru imaginea României, i-a rugat pe aceşti experţi să semneze raportul de neplagiat. El a mai spus jurnaliştilor de la Ziare.com că nu a fost nevoie de nici un fel de presiune, şantaj sau mită.

„Avand o relatie foarte apropiata cu dna Kovesi, fiind practic prieteni la vremea aceea, și dânsa temându-se de un potential rezultat negativ al comisiei tehnice, vorbind in mai multe randuri cu dansa si eu cunoscandu-i pe cei care se ocupau de întocmirea raportului tehnic, am convenit ca impreună cu ceilalti sa avem grija ca raportul sa fie pozitiv.”

În acelaşi interviu, Sebastian Ghiţă a precizat că, la momentul intervenţiei, nu avea nici o calitate oficială, nefiind, la momentul respectiv, nici deputat, nici membru al comisiei. El susţine că, împreună cu alte persoane, a redactat documentul pe care comisia de experţi doar l-a semnat.

Deşi jurnaliştii au insistat să afle numele celor care au contribuit la scrierea documentului care atesta faptul că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu a fost plagiată, deputatul Sebastian Ghiţă a refuzat să le dezvăluie, susţinând că doreşte să protejeze respectivele persoane de „presiunile DNA”.

„Cu toata dragostea pentru hotararea cu care puneti intrebari, o sa va rog sa-mi dati voie sa le spun procurorilor, pentru ca numele acelor persoane in spatiul public nu cred ca ii va feri de presiunile DNA.”

Deputatul Sebastian Ghiţă susţine că a făcut acest auto-denunţ pentru a atrage atenţia asupra faptului că DNA de ocupă de „dosare măsluite şi hărţuieli”.

„Am zis ca eu am facut asta in 2012. Mi-am prezentat si argumentele pentru ca doi ani de dosare masluite si hartuieli, doar pentru ca am fost prezent intr-o campanie electorala, am obtinut o decizie a ICCJ care a returnat un dosar masluit celor de la DNA, am decis ca e momentul sa spunem oamenilor si adevarul……Lucrurile nu functioneaza normal si dvs in loc sa ne bagati si pe noi in seama cand va spunem ca ne sunt santajate rudele si prietenii, zeci de oameni, ca am înlocuit baronul Cosma cu baronul Negulescu. Firmele lui merg la licitatii, pe ale altora le distruge.”

Sebastian Ghiţă a mai precizat că nu l-a interesat teza de doctorat a lui Victor Ponta, pentru că nu cunoştea experţii din respectiva comisie, iar fostul premier nu i-a cerut ajutorul pentru că era convins că nu a plagiat.

„Nu m-a preocupat subiectul. Ponta n-a zis „ce dracovenie, ce o sa se intample”. Era convins ca n-a plagiat si a obtinut decizia.”


Sebastian Ghiță relansează o problemă îngropată oficial în 2012: Laura Codruța Kovesi, acuzată iar de plagiat. Cine minte?

Membrii Consiliului Național de Etică, dar și fostul ministru al Educației de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, se îndoiesc de capacitatea lui Sebastian Ghiță – în 2012 un simplu afacerist, iar astăzi urmărit penal în mai multe dosare – de a falsifica un raport pe baza căruia șefa DNA, Codruța Kövesi, a primit verdict de neplagiat în teza sa de doctorat. Citeşte detaliile acestui caz aici.



 

 

Cele mai citite

Motivul pentru care Erling Haaland ar putea face închisoare

Erling Haaland, celebrul atacant norvegian de la Manchester City, ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea în Elveția, conform publicației Blick. Motivul pentru care Erling...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

Horoscop 23 noiembrie 2024. Balanțele au nevoie de un răgaz

Horoscop 23 noiembrie 2024. Planetele ne invită să privim cu atenție în interiorul nostru și să evaluăm direcția în care ne îndreptăm. Este o...
Ultima oră
Pe aceeași temă