8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialSe construieste biblioteca UE

Se construieste biblioteca UE

Pe site-ul www.europeana.eu vom gasi, in maximum trei ani, carti in toate limbile Uniunii Europene, carti care pana acum puteau fi studiate numai mergand in bibliotecile marilor capitale ale batranului continent.
Gratie bibliotecii online Europeana, editia din 1901 a "Operelor lui Galileo Galilei", care putea fi studiata pana acum numai la Biblioteca Nationala Centrala a Italiei de la Roma sau la sediul Universitatii din Pisa, este acum disponibila pe Internet. Cei interesati in fizica vor putea studia notitele fizicianului britanic Michael Faraday incluse in volumele "Cercetari experimentale in electricitate", fara a ajunge la Londra, iar filozofii au acces la cateva sute de volume de specialitate. In momentul de fata, biblioteca virtuala cuprinde peste 20.000 de titluri, insa se estimeaza ca numarul acestora va creste cu aproximativ 100.000 in fiecare an.
Site-ul este prima tentativa de a reuni sub aceasi "cupola" carti importante care erau pana acum conservate in cele mai importante biblioteci nationale din Europa. Proiectul, initiat de Biblioteca Nationala a Frantei (BNF), permite momentan consultarea catorva mii de carti in limbile franceza, engleza, italiana, latina, spaniola, portugheza si maghiara. Proiectul s-a vrut o replica a celui pe care il dezvolta acum Google, impreuna cu mai multe biblioteci anglo-saxone. "Europeana nu a fost dezvoltata in semn de ostilitate fata de Google, ci pentru a asigura diversitate", a declarat presedintele BNF, Jean-Noël Jeanneney.
Acesta a mai precizat si faptul ca BNF se afla in tratative cu mai multi parteneri europeni de la care spera sa obtina noi volume pentru europeana.eu. Cartile sunt sortate dupa mai multe domenii, precum filozofie, psihologie, tehnica, economie, arta, istorie, geografie, literatura etc.
Digitalizarea operelor literare este facuta in doua feluri, folosindu-se "modul imagine" (modalitate veche si perimata), dar si "modul text", prin utilizarea unui procedeu de recunoastere optica a caracterelor (OCR). Acesta din urma va permite selectarea anumitor pasaje si copierea lor in documente text din calculatorul utilizatorului.
Desi se vrea un proiect "european", biblioteca are interfata pentru utilizatori integral in limba franceza. Fondatorii au asigurat totusi publicul ca versiunile in alte cateva limbi vor fi disponibile pana la sfarsitul acestui an.

Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă