18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSe caută viitorii campioni olimpici la haltere

Se caută viitorii campioni olimpici la haltere

De foarte mult timp nu am mai auzit de bani oferiţi de stat pentru sport, mai ales pentru cel juvenil. Noii diriguitori ai sportului românesc au reuşit să găsească finanţarea necesară pentru demararea unui program intensiv în care sunt cuprinse opt federaţii sportive din România, împărţite pe şase zone geografice.

Programul poartă numele părintelui Jocurilor Olimpice Moderne, Pierre de Coubertin, şi constă în finanţarea unor copii care, prin pregătire intensivă, să devină vârfurile olimpismului românesc.

Constanţa a fost inclusă şi ea în acest program, iar halterele sunt desemnate să atragă cât mai mulţi copii talentaţi. Alegerea a ţinut cont de performanţele naţionale şi, mai ales, internaţionale obţinute de constănţenii pregătiţi de către Angheluş Beşleagă şi alţi antrenori.

Beneficiarii programului

Principala caracteristică a programului este reprezentată, bineînţeles, de bani. Fiecare zonă va fi finanţată pentru pregătirea a patru copii şi un antrenor. Suma oferită fiecăruia se ridică la 70 de lei/zi. „Este o sumă foarte bună, din care poţi oferi copiilor tot ce le trebuie. Păi la noi la liceu (n.r. – L.P.S. „Nicolae Rotaru“), cu 20 de lei se mănâncă bine de tot. Pot spune că din banii oferiţi am putea face eforturi să mai creştem alţi copii pe lângă cei selecţionaţi“, a declarat, încântat, Angheluş Beşleagă, tehnicianul care spune că s-a rugat de prieteni să-i dea nişte bani pentru a face câte un pachet pentru copiii pe care îi antrenează, pachete pe care să le ofere de 1 iunie.

Se caută sportivi

Sistemul de selecţie este unul extrem de complex şi ni l-a explicat Beşleagă. „Timp de trei zile, eu, împreună cu alţi antrenori din Constanţa vom merge prin judeţ pentru a căuta copii selecţionabili pentru acest program. Trebuie spus că programul se referă strict la copiii din zonele rurale. Iar noi vom fi însoţiţi de reprezentanţi ai Federaţiei Române de Haltere, mai exact de un director tehnic. Mergem pe la şcoli şi căutăm atât fete, cât şi băieţi. La faţa locului vom face măsurători, pentru a vedea dacă doritorii se încadrează pe ce căutăm noi. Pot să vă spun că eu am mai fost prin judeţ, am ajuns chiar în Tulcea şi am găsit destui copii care vor şi au veleităţi de halterofili“, a spus tehnicianul constănţean. Vor fi selecţionaţi unsprezece copii din clasele a III-a şi a IV-a, aceştia urmând ca pe 4 iulie să meargă la Bucureşti, unde vor face un control medical amănunţit. Din cei uns­prezece se vor alege doar patru, care vor intra în programul „Pierre de Coubertin“.

Nu se lasă

„Am ambiţia de a scoate un medaliat, cel puţin european, la seniori“, este visul tehnicianului constănţean. „Materialul“ necesar l-a avut în mai multe rânduri, dar a fost învins de dragoste sau de problemele medicale. Ştefania Tîrpan sau Laura Pricop, campioane naţionale, ultima medaliată europeană la juniori, au spus pas activităţii sportive şi au ales calea iubirii. Ionela Broască, o altă medaliată în competiţiile continentale, a renunţat şi ea din cauza problemelor medicale la spate. „Nu poţi să te opui unor decizii ca cele luate de Pricop şi în nici un caz unor probleme medicale, mai ales la haltere. Din păcate, este cadrul în care ne desfăşurăm activitatea, iar tentaţiile de afară sunt multe şi atârnă greu în balanţă“, a spus Beşleagă.

Proiectul în care a fost inclus îi dă, însă, şansa lui Beşleagă, care în momentul de faţă antrenează 20 de copii, să o ia de la capăt şi să descopere campionii care să îi îndeplinească visul, acela de a forma un medaliat de seniori.

Mană cerească

Banii oferiţi sportului constănţean sunt o adevărată mană cerească. „Noi ne rugam la unul şi la altul să luăm o ciocolată la copii. Este greu şi fără sponsorizare nu se face nimic. Din păcate, sporturile individuale nu au parte de finanţarea altor ramuri. Aceşti bani reprezintă mult pentru halterele constănţene şi pentru sportul constănţean. Ne bucură enorm faptul că am fost aleşi să facem parte din program şi cred că meritul, pe lângă rezultate, îl are şi Liceul cu Program Sportiv, care oferă cadrul perfect pentru formarea de campioni. Avem posibilitatea de a oferi toate condiţiile, şcoală, cazare, masă, antrenament, iar acest lucru a contat mult în alegerea făcută de oficialii de la Bucureşti“, a mai explicat Beşleagă.

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă