20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSe anunță un an agricol bun

Se anunță un an agricol bun

Deși perioadele prelungite de secetă din ultimii ani au demonstrat că nu se mai poate face agricultură fără irigarea culturilor, suprafața irigată scade de la an la an. De exemplu, la Galați, până la începutul lunii august fuseseră irigate 12.558 ha, adică 12% din cele 104.022 ha din județul Galați pe care există sisteme de irigații. S-a irigat mai puțin decât în 2016, când au fost acoperite 16.751 ha. În tariful perceput pentru irigații ponderea prețului energiei electrice este de 90%, deoarece sistemul construit pe vremea comuniștilor este energofag.
În noiembrie 2015, Guvernul Cioloș a oferit o facilitate, modificând Legea Îmbunătățirilor Funciare, în sensul abrogării art. 59, astfel încât lucrările de punere în funcțiune a infrastructurii de irigații pentru campania de irigații 2016 să se realizeze din fondurile ANIF, beneficiarii trebuind să achite doar tariful de livrare, care cuprinde doar costul apei, facturat de Apele Române, și costul cu valoarea energiei electrice pentru pompare.
În aceste condiții, în bazinul cerealier al Covurluiului se profilează încheierea unui sezon agricol cu producții bune. Fermierii au reușit să depășească inclusiv faptul că culturile au fost devastate de zăpadă, de înghețul din aprilie și de furtunile din mai și iunie.
„Stăm destul de bine, dacă ținem cont de timpul nefavorabil, zăpada și temperaturile scăzute din aprilie, care au determinat întoarcerea culturilor de porumb și de floarea-soarelui. Apoi, în mai și iunie am avut furtuni și am avut calamități la porumb și floarea-soarelui. În acest moment, se recoltează floarea-soarelui și porumbul, după care va urma începerea recoltării sfeclei. La porumb estimăm o producție în jur de 4.800 kg/ha. La floarea-soarelui, producția medie ar fi cam 2.500-2.600 kg/ha. La cartofi s-au obținut în jur de 13 tone/ha. La sfeclă va fi o producție de aproximativ 40 tone/ha. La grâu, a fost cultivată o suprafață de 58.000 de hectare, producția fiind de aproximativ 4.200  kg/ha”, ne-a declarat Doina Ragea, director executiv al Direcției pentru Agricultură Galați.

Producția viticolă, afectată de ger și lipsa zilierilor

Înghețul din aprilie a afectat și viile de pe dealurile Covurluiului, dar producţiile de struguri au o pierdere de doar 20-30%, în funcţie de parcelă şi de soi. Șefa Direcției pentru Agricultură Galați consideră că pierderile sunt acceptabile: „Din cauza condițiilor nefavorabile din acest an, mă refer la zăpada căzută în luna aprilie, au avut de suferit și viile. Totuși au reușit să obțină o producție destul de bună”.
Specialiștii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Târgu Bujor au reușit să iasă bine din confruntarea cu înghețul. Totuși, culesul viei ar trebui să dureze trei săptămâni, dar obiectivul este imposibil de atins, din cauza lipsei de forță de muncă. Este o problemă găsirea zilierilor, plătiți cu 69 de lei pentru ziua de lucru, cum a stabilit Guvernul. „Suma pe care o primesc muncitorii zilieri, în condiţiile în care ajung să recolteze 300-400 kilograme de struguri pe zi, este de 69 lei. Nu e o sumă pe care să o hotărâm noi, ci una impusă de lege”, a declarat Alina Donici, directorul SCDVV. 

 

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă