10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialScriitorul Salman Rushdie: Atunci când oamenii din Stat Islamic se aruncă în...

Scriitorul Salman Rushdie: Atunci când oamenii din Stat Islamic se aruncă în aer, ei o fac strigând „Allahu Akbar”. Cum se poate spune că acest lucru nu are nimic de-a face cu islamul?

Scriitorul britanic Salman Rushdie susține că Occidentul trebuie să înceteze „cu această orbire stupidă în fața jihadismului”, susținând că „nu are nimic de-a face cu islamul”, potrivit săptămânalului francez Le Nouvel Observateur, citat de AFP, informează Agerpres.

„Sunt în dezacord fundamental cu oamenii de stânga care fac front comun pentru a disocia fundamentalismul de islam. De 50 de ani, islamul s-a radicalizat. Există, desigur, tradiția unui islam luminat. Însă ea nu este la putere astăzi. De partea șiită, a fost imamul Khomeini și revoluția sa islamică. În lumea sunnită a fost Arabia Saudită, care și-a folosit imensele sale resurse pentru a finanța răspândirea acestui fanatism care este wahhabismul. Însă această evoluție istorică a avut loc în cadrul islamului și nu în exteriorul lui. Atunci când oamenii din Daesh se aruncă în aer, ei o fac strigând <<Allahu Akbar>>, și atunci cum se poate spune că acest lucru nu are nimic de-a face cu islamul?”, a afirmat romancierul, care locuiește în prezent la New York, și pe al cărui nume a fost dată o fatwa (n.r – reprezintă o decizie dată de o instanță religioasă islamică, prin care o persoană este condamnată la moarte), în 1988.

Totodată, scriitorul a mai precizat că înțelege „temerea” privind „stigmatizarea islamului”, însă, în opinia sa, „pentru a evita această stigmatizare este mult mai eficient să recunoști natura problemei și să o tratezi”.

„Presupunerea constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Prin urmare, totul este trecut prin malaxorul acestei analize”, a mai spus el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă