28.9 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialScriitorul Ian McEwan a debutat in opera

Scriitorul Ian McEwan a debutat in opera

Autorul romanelor "Amsterdam" si "Atonement" a scris primul libret de opera.

"Baa Baa Black Sheep" si "Jane Eyre"

Michael Berkeley a mai compus muzica pentru doua librete: in 1993 opera muzicala "Baa Baa Black Sheep" (dupa un libret scris de David Malouf, bazat pe copilaria lui Rudyard Kipling si abuzul suferit de acesta) si in 2000  opera  muzicala "Jane Eyre".

IAN MCEWAN

De doua ori Booker

Scriitorul Ian McEwan a castigat Premiul Booker de doua ori, pentru Amsterdam si pentru Atonment, roman transpus recent intr-un film pentru marile ecrane cu Keira Knightley in rolul principal. De altfel, mai multe dintre romanele sale au stat la baza unor filme de succes: "Inocentul" (1995) sau "Durabila iubire" (2004).

unul dintre cei mai mari scriitori britanici contemporani, Ian McEwan a scris primul libret de opera, o poveste despre obsesiile sexuale. Muzica spectacolului "For you" este scrisa de bunul sau prieten, compozitorul Michael Berkeley. "For you" a avut premiera recent la Royal Opera House din Londra, iar reprezentatiile vor continua in acest weekend la Linbury Studio.

Prima colaborare, oratoriu pacifist

Ian McEwan si Michael Berkeley se cunosc din anii ’70, cand sotia compozitorului a devenit agentul literar al scriitorului britanic. Au colaborat pentru prima data in 1983 cand au compus un oratoriu pacifist "Or Shall We Die?", despre care McEwan marturiseste: "E inspaimantator sa te intorci la ceva ce ai facut acum multi-multi ani. Dar si mai rau este sa citesti ce ai facut atunci si sa-ti spui "O, Doamne, e cu adevarat bun. Nu as mai fi in stare sa fac asta. Asta e de departe cel mai rau". Tot atunci, de-a lungul unor plimbari la tara celor doi le-a venit ideea unui libret si cea mai buna cale de a gasi subiectul a fost incercarea de a adapta un roman. S-au folosit romane semnate de americanul Herman Melville, austriacul Stefan Zweig sau suedezul Hjalmar Söderberg iar creatiile ultimilor doi au condus la tema libretului "For You": obsesia sexuala.

McEwan a ajuns la concluzia ca romanele studiate aveau o tema comuna: o persoana care traieste o poveste de dragoste in locul altcuiva, iar obsesia sexuala era un ingredient perfect in derularea intrigii.  "For You" este dominata de tragism, dar si de pasaje umoristice iar McEwan recunoaste ca tema "obsesiei sexuale" isi are originile si in cateva dintre romanele sale ("Amsterdam", "Durabila iubire").
Supranumit "Ian Macabre", scriitorul in varsta de 60 de ani, a declarat ca a ales in mod deliberat un subiect despre sex, obsesie, adulter si razbunare, pentru ca i s-a parut potrivit pentru opera.

Textul alert scris de McEwan l-a inspirat pe Berkeley in crearea unei muzici pasionale, dominate, potrivit criticilor, de influenta lui Mozart. "Cu totii suntem produsul a ceea ce vedem si auzim. Este foarte putin probabil ca in profesia mea, cineva sa nu fi fost influentat de Mozart", a declarat Berkeley.
"Am vrut ca piesa sa fie despre comportamentul uman, despre slabiciuni, deceptii si tot ce rezulta din asta. Aproape ca piesa are concluzia din celebra "Don Giovanni", adauga compozitorul. Daca Berkeley a recunoscut inspiratia din Mozart, scriitorul McEwan a spus: "Scrierea acestui libret m-a dus cu gandul la Shakespeare (…) Intr-un fel acest spectacol este shakespearian sau mozartian daca vreti, dar asta pentru ca pune accentul pe punctele slabe si pe tragediile fiintei umane iar pretul pe care trebuie sa-l platesti este o ghicitoare fara sfarsit".

Libret scris pe chat
El a scris libretul in paralel cu ultima sa nuvela "On Chesil Beach" (nominalizata la Booker Prize) si a tinut legatura cu Berkeley printr-un program de chat care-i permitea sa asculte muzica pe care prietenul sau o compunea.

Cele mai citite

Intrarea totală în Schengen, abia în 2025. Până atunci autoritățile se chinuie să mai cumpere câte două scanere

România se luptă în continuare să treacă de poarta Schengen. În cel mai bun scenariu vom intra la începutul anului viitor, însă până atunci...

Baronul de Prahova, Iulian Dumitrescu, surprins la cel mai scump hotel din lume unde camera este 20.000 euro pe noapte

Baronul Lamborghini de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, a dus și duce o viață...

Chiriile au crescut in luna mai cu 12% comparativ cu anul 2023 – analiză

În luna mai a acestui an s-au înregistrat cu 4% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia...
Ultima oră
Pe aceeași temă