10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialScriitorii romani prefera literatura straina

Scriitorii romani prefera literatura straina

Literatura straina si, in special, "Sectantii”, celebra carte a lui Iuri Mamleev, care circula in samizdat la sfarsitul anilor '60, fiind publicata pentru prima oara la New York, in anii '80, tradusa recent in limba romana si publicata de Curtea Veche, au fost in topul preferintelor scriitorilor romani la Gaudeamus, targul de carte incheiat ieri. "Sectantii” s-a numarat printre titlurile achizitionate din targ de majoritatea scriitorilor intervievati sambata, in penultima zi a targului.

Vasile Ernu, autor al volumului "Nascut in URSS”, si-a rezervat pentru editia aceasta a Gaudeamus-ului un buget de aproximativ 600 de lei, alegerile sale indreptandu-se spre ultimele titluri traduse din literatura rusa, tocmai pentru ca vrea sa vada cum suna acestea in limba romana. In afara de "Sectantii”, Ernu a cumparat "Underground” de Wladimir Makanin (Polirom), dar si "Ma numesc Rosu” de Orhan Pumuk (Curtea Veche), scriitorul care a primit Nobelul pentru Literatura in acest an, si "Scrisorile unui fazan” de Alexandru Musina (Editura Cartier).
Si criticul literar Marius Chivu recomanda "Sectantii” de Mamleev, dar in capul listei lui este "Antologia Granta. Cei mai buni tineri romancieri britanici”, publicata de Curtea Veche. "Literar vorbind, mi se pare cel mai important titlu lansat la targul acesta”, considera Chivu. El mai recomada "Confesiunile lui Max Tivoli” de Andrew Sean Greer, de la Editura Humanitas (Colectia "Raftul Denisei”), "o poveste de dragoste dramatica, asa cum nu am mai citit de mult”, si "Navala apelor” de Evgheni Zamiatin, din Colectia "Cartea de pe noptiera”. Marius Chivu recomanda si seria Borges, de la Polirom, dar si antologia de proza scurta a Adrianei Bittel de Compania, o autoare, considera el, subapreciata si de redescoperit.
Poetul Claudiu Komartin alege si el "Sectantii”, dar si "Frumoasele adormite” de Kawabata (Editura Humanitas), "Derapaj” de Ion Manolescu. Bugetul lui s-a ridicat la aproximativ 150 de lei. Poetul Iulian Tanase recomanda "Mac si memorie”, un volum cu noi traduceri din Paul Celan, realizate de Mihail Nemes si George State, publicat de Editura Paralela 45. Prozatorul Matei Florian a redescoperit clasicii, Dostoievski si Flaubert, recomanda "Casa verde” de Mario Vargas Llosa si "Totul despre baieti” de Nick Hornby (Polirom), iar pe lista sa de cumparaturi s-au aflat cartea de bucate a lui Radu Anton Roman si un ghid turistic al Bucurestiului. Poetul Sorin Ghergut a preferat literatura romana (Mircea Horia Simionescu) si autori slovaci de la Paralela 45. Nu a ocolit nici titlurile mai vechi din Colectia '80, a aceleiasi edituri, cu atat mai mult cu cat s-au vandut la 3 lei/volumul. In capul listei lui Sorin Ghergut a fost insa "Teodosie cel Mic”, romanul scris de Razvan Radulescu si publicat de Editura Polirom.
Criticul literar Marin Mincu marturiseste: "Daca ar fi fost sa-mi iau toate cartile pe care le doream, mi-ar fi trebuit cel putin 20 de milioane”. El spune insa ca a primit multe carti de la prietenii editori, majoritatea de specialitate: de poetica, teorie, semiotica, filozofie. In capul listei de romane, Marin Mincu asaza romanul "Derapaj” de Ion Manolescu, aparut la Polirom. "Iata, autorii tinerii au suflu sa poata scrie consistent, au si partea de fictiune pusa la punct”. Cat priveste oferta de poezie, Marin Mincu a ales din foarte multele tentatii volumul lui Octavian Soviany, "Dilecta”, aparut in urma cu cateva luni la Cartea Romaneasca. "In ceea ce priveste critica, nu pot spune ca am gasit ceva care sa ma bucure in totalitate”, incheie Marin Mincu.
A treisprezecea editie a Targului International "Gaudeamus – Carte de Invatatura” s-a incheiat ieri.

Trofeele Targului Gaudeamus

Editia de anul acesta a Targului de Carte Gaudeamus, de la Romexpo, cu 400 de expozanti pe 10.000 mp, a reusit sa atraga 92.000 de vizitatori. La festivitatea de premiere de ieri, de la ora 14, au fost dinstinse o serie de edituri si personalitati, prin votul publicului si votul presei.
Votul publicului: 1. Edituri cu peste 100 de titluri in 2005: Locul I – Editura Humanitas; II – Grupul Editorial Rao; III – Grupul ALL; 2. Edituri cu 50-100 titluri: Editura Nemira; 3. Edituri sub 50 de titluri, in 2005: Editura Teora.
Cea mai ravnita carte a Targului – volumul “Despre bucurie in est si vest si alte eseuri”, de Andrei Plesu, Editura Humanitas.
Votul presei: Trofeul Gaudeamus, pentru Grupul Editorial Rao.
Cea mai ravnita carte a Targului – “1001 de albume de ascultat intr-o viata”, Grupul Rao.
Premiul de excelenta, acordat de Societatea Romana de Radiodifuziune – Editura Curtea Veche.
Premiul special – dl Herve Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti, presedintele de onoare al Targului.
Castigatoarea Tombolei speciale Gaudeamus – un Logan: Adina Maria Demian.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă