12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialScriitoarea-vampir

Scriitoarea-vampir

Cazul Hegemann a starnit o ampla dezbatere in Germania despre intertextualitate si plagiat.

HELENE HEGEMANN are 17 ani si primul sau roman asupra tineresii fara limite si fara repere a propulsat-o drept noul copil-minune al literaturii germane.  
Opera sa are insa o singura problema: pasaje intregi sunt copiate din alte lucrari. Contrar asteptarilor tanara scriitoare nu a negat, si-a asumat plagiatul si a instaurat o noua stare de spirit in lumea literara. "Sa copiezi de la vecin, am invatat la scoala, este un mijloc eficient de a reusi. Cu conditia de a stapani exercitiul. Regula numarul unu: evita sa fii prins. Regula numarul doi: cand esti prins, recunoaste imediat. In acest joc, Helene Hegemann este o eleva-model", scrie cotidianul Berliner Zeitung. Romanul sau de debut, "Axolotl Roadkill/Ra¬masitele lui Axolotl", a fost considerat de critica drept "o opera feroce si impetuoasa despre trecerea la varsta adulta", fiind catapultat rapid pe primele locuri in topurile noilor aparisii din Germania. Peste 100.000 de exemplare s-au epuizat in doar doua saptamani. Chiar si cei care nu sunt interesati de literatura au fost cuprinsi de emotie: o asemenea opera la 17 ani? Au luat acest roman drept o adevarata opera despre  droguri, sex, problemele pubertasii si underground-ul berlinez. O intrebare insa avea sa-i framante chiar si pe sussinatorii ei. A avut Helene Hegemann intr-adevar acces la Berghain, "cea mai buna discoteca din lume", dar in care intrarea este strict interzisa celor care au mai putin de 21 de ani?

 

Pornind de la aceasta premisa, blogul cultural gefuehlskonserve.de a descoperit ca Helene Hegemann a copiat pasaje intregi din romanul "Strobo", aparut anul trecut la o mica editura berlineza, semnat de bloggerita Airen, nascu¬ta in 1981, si care trecuse aproa¬pe neobservat de critica. "Strobo" vorbeste tot despre sex, droguri si Berghain. Helene Hegemann a preluat din romanul acesteia formule amuzante, precum "tehno-plasticitate" sau "sani din vaselina", precum si multe fraze intregi si situatii pe care insa le-a adaptat la propriul sau stil literar. S-a speculat chiar ca foarte tanara autoare, care descrie cu prea multa maturitate experiense intime si de viasa, a fost ajutata in scrierea romanului de tatal sau, un cunoscut dramaturg german, director al unui prestigios teatru berlinez.  Cazul Hegemann a starnit o ampla dezbatere in Germania privind intertextualitatea si plagiatul. In fasa acuzasiilor, Helene Hegemann si-a cerut scuze. Ea a marturisit: "Știu ca nu este bine sa nu citez toate persoanele care m-au ajutat sa scriu acest text". Dar cu toate acestea isi apara cartea. Deoarece "autenticitatea nu exista, doar sinceritatea exista". "Ma servesc de orice m-ar putea inspira si de lucrurile care ma stimuleaza."

Peste 100.000 de exemplare din volumul de debut al Helenei Hegemann s-au vandut in doar doua saptamani.

Ma servesc de orice m-ar putea inspira si de lucrurile care ma stimuleaza."

HELENE HEGEMANN, scriitoare
Sa copiezi de la vecin, am invatat la scoala, este un mijloc eficient de a reusi. Cu conditia de a stapani exercitiul. Regula numarul unu: evita sa fii prins. Regula numarul doi : cand esti prins, recunoaste imediat. In acest joc, Helene Hegermann este o eleva model." BERLINER ZEITUNG

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă