18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialScoţia ameninţă cu un nou referendum pentru independenţă

Scoţia ameninţă cu un nou referendum pentru independenţă

Dacă Anglia votează să părăsească Uniunea Europeană împotriva dorinţei Scoţiei atunci va creşte puternic presiunea pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţă, a declarat sâmbătă fostul lider naţionalist al Scoţiei, Alex Salmond, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Nicola Sturgeon, actualul lider al Partidului naţional scoţian (SNP) şi al guvernului scoţian, a declarat că susţine rămânerea Marii Britanii în UE, iar sondajele de opinie arată că majoritatea celor 5 milioane de scoţieni sunt de acord cu acest punct de vedere. Totuşi, votul scoţienilor contează mult mai puţin ca pondere decât cel al englezilor, în condiţiile în care Anglia are o populaţie de 53 de milioane de locuitori, reprezentând în jur de 84% din populaţia Regatului Unit. 

“Cred că referendumul din Marea Britanie este pe muchie de cuţit, depinde în întregime de argumentele care vor fi oferite. Nu fac aprecieri despre acordul pe care Cameron l-a obţinut la Bruxelles, cred că se referă la chestiuni marginale”, a declarat pentru BBC fostul lider al SNP, Alex Salmond. 

“Dacă vom fi scoşi afară împotriva voinţei noastre de voturile electoratul englez mult mai mare, atunci presiunea pentru un alt referendum privind independenţa în Scoţia va fi irezistibilă şi cred că şi foarte rapidă”, a adăugat el. 

La referendumul din 2014 scoţienii au votat în favoarea rămânerii în Marea Britanie în proporţie de 55%, dar de atunci SNP a devenit şi mai puternic, obţinând 56 dintre cele 59 de locuri ale Scoţiei la ultimele alegeri legislative din mai anul trecut.

Cele mai citite

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă