15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialŞcolile din Vaslui, anchetate pe tema strângerii ilegale de bani de la...

Şcolile din Vaslui, anchetate pe tema strângerii ilegale de bani de la elevi

160 de şcoli din Vaslui sunt anchetate de Inspectoratul Şcolar, privind colectarea de bani de la elevi pentru diverse achiziţii, controalele fiind făcute în urma unor reclamaţii ale părinţilor privind fondul clasei, relatează Mediafax.

Ancheta declanşată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui vine în urma unor plângeri existente la nivelul instituţiei conform cărora elevii sunt obligaţi să contribuie, în special, la fondul clasei pentru cumpărarea unor bunuri.

Citeşte şi: Profesorul acuzat că lua bani pentru motivarea absenţelor, cercetat pentru purtare abuzivă

“Controlul tematic va viza o serie de aspecte cu privire la modul de colectare a sumelor la fondul clasei, dacă sunt constituite asociaţii cu personalitate juridică, aşa cum trebuie în mod normal şi legal. Ştim sigur că există o emulaţie între părinţi, care clasă să arate mai bine, cu tot felul de dotări, ceea ce nu este normal să fie tolerat de către directorul unităţii de învăţământ. Trebuie să fie un minimum de decenţă, nu lux în şcoli. În aceste sens, avem unele sesizări verbale din teritoriu, pe care le vom verifica în mod special şi, în funcţie de ceea ce vom sesiza în teritoriu, vom lua şi măsurile de rigoare”, a declarat, joi, şeful ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Un exemplu dat de către conducerea ISJ Vaslui este cel de la Şcoala nr. 5 Vaslui, acolo unde părinţii elevilor de la o clasă întâi au fost nevoiţi să contribuie cu bani pentru cumpărarea de bănci.

Citeşte şi: Scandal la o grădiniţă din Clinceni: Părinţii au sesizat nereguli privind colectări de bani

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.

Codul de etică va fi redactat după ce Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 “Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială “Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic “Costin C. Kiriţescu”.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Cele mai citite

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...
Ultima oră
Pe aceeași temă