19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialŞcoala începe la 6 ani şi se termină la 16

Şcoala începe la 6 ani şi se termină la 16

Noua lege a educaţiei aflată în dezbatere publică propune ca toţi copiii să facă grupa pregătitoare înainte de clasa I şi că este obligatoriu să vină la şcoală până în clasa a noua.

Dacă proiectul de lege promovat de ministrul Funeriu va intra în vigoare în forma actuală, grupa pregătitoare de la grădiniţă va deveni obligatorie. În funcţie de situaţia din fiecare localitate în parte, copiii de şase ani vor veni în fiecare dimineaţă la lecţiile pregătitoare fie în grădiniţe, fie în şcoli primare. „Ar fi ilogic să vrei să construieşti o clădire nouă de grădiniţă numai pentru grupa pregătitoare dacă eşti o comună fără buget mare. Astfel de activităţi pregătitoare se vor putea ţine în clădirea şcolii”, a explicat expertul în educaţie, Ştefan Vlaston de la Educer pentru România liberă. Problema locaţiei, a dotărilor şi a posturilor de educati necesare pentru grupa pregătitoare este una dificilă chiar şi în marile oraşe, inclusiv la Bucureşti, unde numărul de grădiniţe este cu insuficient, iar şcolile nu au tot ce trebuie pentru a primi copii mai mici. Legea lasă însă primarilor cel puţin un an să găsească soluţii.

Important în această privinţă este aplicarea principiului că finanţarea urmează elevul astfel că grădiniţele private care organizează clase pregătitoare vor putea primi bani de la stat. Regulile după care se vor dirija banii nu sunt reglementate însă în proiectul de lege, ci vor fi precizate ulterior.
La capătul celălalt al şcolii primare, noutatea este că va deveni obligatorie clasa a noua. Împreună cu grupa pregătitoare de la clasa întâi se ajunge astfel la învătământul obligatoriu de 10 ani. Expertul Ştefan Vlaston spune că schimbarea este în primul rând în avantajul copiiilor din mediul rural care sunt astfel ţinuţi în şcoală de la 7 până la 16 ani (plus grupa pregătitoare de la şase la şapte ani): „Eu predau la un liceu din Bucureşti şi vă pot spune că dintre cei care vin din comunele limitrofe 4-5 copii renunţă la jumătatea clasei a noua. E prea greu pentru ei să facă atâta drum. Vă imaginaţi ce se întâmplă cu copiii de 14-15 ani de la ţară să se scoale la cinci dimineaţa ca să ajungă la liceul din orăşelul cel mai apropiat”. Reprezentantul Educer deplânge însă absenţa totală din acest proiect de lege a şcolilor profesionale. „De la vârste fragede ajungem la ipocrizie şi mistificare, dăm toţi bacul, terminăm toţi licee teoretice?! Bine ar fi fost să apară şcoli profesionale de doi ani, cu lecţii practice, pe meserie”, spune Vlaston. Omisiunea pare cu atât mai curioasă cu cât chiar preşedintele Băsescu a pledat pentru învătământ practic într-o celebră observaţie despre nevoia de brutari, cizmari şi tinichigii adresată fostului ministru PSD Ecaterina Andronescu.

 

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă