9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialȘcoala de meșteșuguri a Prințului Charles

Școala de meșteșuguri a Prințului Charles

Viscri va fi de acum încolo mai mult decât satul brașovean în care Prințul de Walles are o proprietate. Și asta după ce a donat casa de aici propriei fundații caritabile din România, ieri fiind oficial inaugurată.

Un ambițios pro­iect derulat de moștenitorul Coroanei brita­nice îi va stimula pe cei de la sate să învețe meserii tradiționale, unele prezente azi doar în cărțile de istorie, altele pe care de dispariție.

Meseriile tradiționale, specifice în special satului românesc, dispar una câte una. Exemple pot fi date peste tot în țară, în activități dintre cele mai diverse, unele care țin de gospodărie, altele de munca pământului sau de artă. Se pierde până și ancestrala știință a săteanului de a-și face casa din materialele pe care natura i le oferă, piatră ori lemn. Elocvent este, din acest punct de vedere, ce s-a întâmplat cu un tânăr din Maramureș, pe care l-am cunoscut cu ani în urmă.

El s-a apucat de construirea porților specifice acestui ținut. Meșteșug topit în uitare, după 1990, la fel ca și porțile în sine. Avea nevoie de unelte de diverse forme, ca să poată făuri porțile, exact după vechile tipare. Dar nu a mai găsit nici un meșter în Maramureș care să-i confecționeze uneltele. Tânărul moștenise de la un bunic al său doar schițele uneltelor. Tânărul întreprinzător nu se lasă și până la urmă, după lungi căutări, găsește un meșter care știa să confecționeze aceste unelte. Dar era tocmai la Galați. Cert e că problema a fost în cele din urmă rezolvată.

Transformarea

Vin însă și vești bune, cum este cea legată de Prințul de Wales, moștenitorul Coroanei Brita­nice, al cărui nume este legat, din 1998 încoace, de mesajul pe care îl transmite românilor, anume de-a nu ne uita trecutul, tradițiile și în special satele. Noutatea absolută este dată de faptul că Prințul a donat proprietatea pe care o deține în satul brașovean Viscri. Este și momentul apariției propriei fundații caritabile din țara noastră – Fundația Prințul de Wales. Aici, în satul Viscri, arată comunicatul noii organizații, se va crea, în casa donată de Alteța Sa Regală, un Centru de pregătire. Scopul este legat de revigorarea meseriilor tradiționale. Va fi amenajată o sală de conferințe, vor fi create și condiții de cazare și de masă, în așa fel încât Centrul să poată primi în gazdă, în fiecare sesiune de cursuri, 70 de persoane. “Este primul pas în angajamentul de a sprijini România în redescoperirea unor meserii în bună parte pierdute în zona rurală”, se arată în comunicatul Fundației, lansată chiar ieri, la Viscri. Cu atât mai mult cu cât, după cum se știe, în perioada aceasta Prințul de Wales se află într-o vizită privată în România.

Primele lecții – restaurarea caselor „bătrânești“

Primele cursuri din acest loc vor include sfera restaurării caselor bătrânești. Se mai arată că viitoare cursuri în diverse meserii tradiționale vor fi organizate în funcție și de cerința comunităților locale. Ceea ce ne duce cu gândul la faptul că și acele comunități ar trebui să vină, la rândul lor, în întâmpinarea acestei oportunități, solicitând anumite programe pentru meseriile tradiționale pe care vor să le redescopere. Nu întâmplător noua organizație arată că va lucra îndeaproape, în proiecte caritabile, cu diverse comunități, nu numai din Transilvania, ci de pe cuprinsul întregii țări. Sub patronajul înaltului oficial din Marea Britanie se desfășoară în România, de mai mult timp, și alte activități, precum Transilvania Fest, ocazie cu care sunt promovate o serie de produse meșteșugărești. Se adaugă un alt program important, de data asta în sprijinul copiilor și adulților care suferă de boli psihice.  

Cele mai citite
00:00:35

Doi morți în urma ciocnirii unei nave de un pod din China

Cel puțin două persoane au murit după ce o barjă s-a ciocnit de un pod, peste o cale navigabilă în Delta râului Perle, din...

Alegerile lu’ Nichipercea – Puterea.ro

În 1999, în vizita sa în România, Papa Ioan Paul al II-lea a rostit o frază memorabilă: “În scrieri vechi țara voastră e...

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...
Ultima oră
Pe aceeași temă