15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialSchwartzenberg, milionarul “ascuns”

Schwartzenberg, milionarul “ascuns”

Noul proprietar al Realitatea TV este specializat în afaceri din domeniile imobiliare şi publicitate, multe fiind realizate prin intermediul unor firme off-shore. Este asociat cu oameni de afaceri controversaţi sau cu lideri ai administraţiei locale.

 

Conform Registrului Comerţului (RECOM), Elan Schwartzenberg este acţionar la următoarele patru firme: Seaview Media SRL, Seaview Advertising SRL, RLC Trident şi Kinder Magic Store SRL. Primele două companii se ocupă cu publicitatea în media şi outdoor (panouri publicitare). Acţionarii acestora sunt identici, printre ei remarcându-se Sorin Ionuţ Barbu, om de afaceri din Constanţa, prieten bun cu primarul Radu Mazăre şi abonat la numeroase contracte cu Primăria Constanţei. Unul dintre acestea prevede închirierea unui spaţiu municipalităţii conduse de Mazăre, spaţiu în care funcţionează Serviciul Public de Impozite şi Taxe Locale.
În firma RLC Trident, cu profil imobiliar, Elan este partener în procente egale cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Adascăliţei. Ultima firmă, Kinder Magic Store SRL, se ocupă de comerţul de haine pentru copii, parteneră în această societate fiindu-i fosta soţie, Mihaela Rădulescu.
În ultimii ani, Elan Schwartzenberg a fost acţionar la vedere în mai multe firme, pe care le-a vândut sau le-a desfiinţat. Numele său a fost vehiculat în câteva scandaluri imobiliare la Iaşi şi în câteva dosare penale privind o presupusă evaziune fiscală. Revista Capital i-a estimat averea la 45-50 de milioane de euro.

Acţionarul ascuns

Luni seara, Schwartzenberg a declarat la B1 Tv că este acţionar al acestui post de televiziune. Oficial, numele său nu apare printre acţionarii de la Registrului Comerţului din România al acestei televiziuni. Potrivit RECOM, postul de televiziune B1 Tv are doi acţionari cu câte 50%: Sorin Oancea şi SC News Television (România) SRL. La rândul său, SC News Television (România) SRL are acţionari patru persoane juridice: TV Romania Bv (Olanda) – 9,67%, DAC Air SA – 54,57%, Brazen Limited Liability Company (SUA) – 13,17% şi PAVO SA, 22,57%. Toate aceste firme sunt controlate printr-o suveică de alte firme de către fraţii Păunescu, Viorel şi George Constantin.
Bobby Păunescu, fiul lui George Constantin Păunescu şi managerul B1 Tv, a declarat pentru Hotnews.ro că Elan Schwartzenberg a preluat la începutul acestui an 10% din compania News Television (Romania) SRL, pe baza unei opţiuni pe care o avea de zece ani. Asta înseamnă că Schwartzenberg a cumpărat acţiunile firmei TV România Bv din Olanda.

A preluat Realitatea TV tot printr-un offshore

O metodă similară a fost aplicată de Schwartzenberg şi în cazul tranzacţiei încheiate săptămâna trecută cu Sorin Ovidiu Vîntu.
Realitatea Media SA, firma care deţine postul de televiziune Realitatea TV are acţionar cu 86,51% offshore-ul din Cipru Bluelink Communicazione Limited. Această companie era deţinută de către Ioana Vîntu şi Ionuţ Codrin Vîntu cu câte 45,45%, restul acţiunilor, 9,09%, aparţinându-i lui Vitalie Dobândă, omul lui S.O. Vîntu. Pentru a intra în posesia Realitatea TV, Schwartzenberg a cumpărat cele 90% din acţiunile copiilor lui Vîntu din off-shore-ul care controlează televiziunea.
Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al lui Elan Schwartzenberg dar acesta nu a putut fi contactat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă